«Ο Σκοτάδης»: ουζερί αστέρων

«Ο Σκοτάδης»: ουζερί αστέρων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία: Ο Ιωάννης Αλιφαντής ανοίγει το 1945 έναν καφενέ στον γιαλό της Αίγινας. Πιάνει δουλειά κάθε μέρα πολύ πριν χαράξει, για να σερβίρει καφέδες αλλά και δυναμωτική ψαρόσουπα στους ψαράδες και στους εργάτες του νησιού. Γι’ αυτόν το λόγο οι ντόπιοι τού δίνουν το παρατσούκλι «Σκοτάδης». Το 1980 ο γαμπρός του Στέλιος Λυκούρης μετατρέπει τον καφενέ σε ουζερί, το οποίο αναλαμβάνει το 2002 ο γιος του Γιώργος, εγγονός του παππού Σκοτάδη. Αυτά για την ιστορία. Για τη γαστρονομία του πράγματος, οφείλω να ομολογήσω πως ζήλεψα που δεν έχουμε τέτοια ουζερί στην Αθήνα.

Η θέση: Στο γιαλό της Αίγινας. Θέα έχει το λιμάνι και το πλωτό μανάβικο της Νεκταρίας.

Η ατμόσφαιρα: Το μαγαζί είναι απλό, φωτεινό, έχει ταράτσα (δεν λειτουργεί πάντα) και τραπέζια έμπροσθεν, προστατευμένα από τον ήλιο με ημιμόνιμη κατασκευή σκίασης (θα ήταν πιο ωραίο αν είχαν βρει κάποια άλλη λύση). Πελάτες του μαγαζιού επισκέπτες και πολλοί ντόπιοι.

Το φαγητό: Το καλωσόρισμα σε βάζει αμέσως στο κλίμα: ένα σφηνάκι με φρέσκο αχινό, δυο-τρεις σταγόνες λάδι και μία σταγόνα ούζο. Πρωτότυπο, ωραιότατο. Το λάδι είναι καλής ποιότητας, από το σύγχρονο αιγινήτικο τυποποιητήριο Philippos Hellenic Goods.

Τα μαρινάτα του είναι της νέας σχολής, δηλαδή περασμένα από αλάτι και μετά από λεμόνι για λίγα λεπτά. Γι’ αυτό είναι ζουμερά, αφράτα και καθόλου ξινά. Δοκιμάστε το γαύρο και τον κολιό. Γι’ αυτά και μόνο θα ερχόμουν ξανά.

«Ο Σκοτάδης»: ουζερί αστέρων-1
«Ο Σκοτάδης»: ουζερί αστέρων-2

Το χταπόδι τουρσί είναι ήπια ξινό, ζωντανό, όχι παραβρασμένο. Στα αχνιστά μύδια το στοιχείο που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο γλυκά και ψωμωμένα είναι. Εχουν, φαίνεται, καλό προμηθευτή.

Οι σαλάτες πλούσιες, καλοαρτυμένες, το υπερδημοφιλές κριθαρότο θαλασσινών καλοφτιαγμένο (αν και με περισσότερο τυρί στο τελείωμα από ό,τι θα ήθελα), το τηγάνι σωστό (τουλάχιστον στα λεπτοκομμένα κολοκυθάκια που δοκίμασα), το ψήσιμο σε μικρά και μεγαλύτερα ψάρια ακριβές.

Η κάβα: Αλλο κλου του μαγαζιού η αξιόλογη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. Ο Γιώργος Λυκούρης είναι διαβασμένος και πλήρως ενημερωμένος – για παράδειγμα, η συλλογή του από παλαιωμένα αποστάγματα είναι σοβαρότατη, αξιοζήλευτη.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε για ένα χορταστικό γεύμα με κρασί γύρω στα 15-20€ το άτομο – το value for money είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί εκτός Αθηνών. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ανοιχτά καθημερινά μεσημέρι-βράδυ. Καλού-κακού κάντε κράτηση, γιατί το νησί είναι δημοφιλής προορισμός του Σεπτεμβρίου και το μαγαζί από τα αγαπημένα των επισκεπτών του.

Σκοτάδης,

Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα,

Τ/22970-24.014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή