Τσίπρας: «Απευθύνω ανοιχτή πρόταση στις προοδευτικές δυνάμεις»

Τσίπρας: «Απευθύνω ανοιχτή πρόταση στις προοδευτικές δυνάμεις»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις όλης της χώρας απήυθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τα δύο χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, όπου έγινε παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», για τις παρεμβάσεις του στα δύο αυτά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας.

«Απευθύνω ανοιχτή πρόταση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να ξαναφτιάξουμε τη χώρα με την κοινωνία όρθια», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι από αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προέβαλε το πρόταγμα μίας «κοινωνικής Ευρώπης έως την «Ρώμη» όπως χαρακτηριστικά είπε, θέτοντας και το χρονοδιάγραμμα. 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε παράλληλα την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί αυτό που πρέπει.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επίσης σημαντικό σταθμό τη Σύνοδο των μεσογειακών λαών, επιχειρώντας να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα. 

Ο πρωθυπουργός έστειλε ακόμα το μήνυμα ότι «οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη», γιατί «αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα», ενώ πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πόλος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη».

«Γι' αυτό»,  σημείωσε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αποτελεί σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά στην προσπάθεια αυτή να μην είναι οι δυνάμεις αυτές κατακερματισμένες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ένα γόνιμο μπόλι.

«Οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή