Σε υψηλούς τόνους το πρώτο debate μεταξύ Τραμπ και Κλίντον

Σε υψηλούς τόνους το πρώτο debate μεταξύ Τραμπ και Κλίντον

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον – Τραμπ, με τις εκατέρωθεν κατηγορίες να πέφτουν βροχή και τον συντονιστή Λέστερ Χολτ να δυσκολεύται πολύ να ελέγξει τη ροή της συζήτησης.

Η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε ήρεμη, ψύχραιμη αλλά και χαμογελαστή καταφέρνοντας να αποκρούσει τις προσβολές του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επέμενε ότι είναι ο μόνος που διαθέτει τα απαραίτητα «εφόδια» ώστε να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Από την άλλη μεριά η Κλίντον θεωρείται ότι έκανε τη διαφορά στις λεπτομέρειες εμφανιζόμενη ως η «φωνή της λογικής» και η πρώην υπουργός Εξωτερικών που έχει επίγνωση της διεθνούς πραγματικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι προκάλεσαν γέλια και επευφημίες. Η Κλίντον για την ανωτερότητα που επέδειξε στις προκλήσεις του Τραμπ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων με τις εξωπραγματικές του απόψεις. Απαρατήρητη δεν πέρασε σίγουρα και η εμφάνισή τους με την Χίλαρι Κλίντον να είναι ντυμένη στα κατακόκκινα παραπέμποντας στο πολιτικό χρώμα των Ρεπουμπλικάνων και τον Ντόναλντ Τραμπ να φοράει μπλε γραβάτα.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει μακρύ ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς ενώ ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον ότι έχει ελάχιστα πράγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί παρότι βρίσκεται στη δημόσια ζωή επί δεκαετίες.

Η Κλίντον, πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών, και ο Τραμπ, μεγιστάνας των ακινήτων και αστέρας τηλεοπτικών ριάλιτι, αλληλοκατηγορήθηκαν για το ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.

Ο Τραμπ «πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την κατηγορία του ότι ήταν η αποτυχημένη εκστρατεία της Κλίντον το 2008 που ήγειρε το ζήτημα-κάτι που έχει αποδειχθεί ότι δεν αληθεύει. «Κανένας δεν έθετε το ζήτημα πιεστικά, κανένας δεν νοιαζόταν (…). Ήμουν ο μόνος που τον ανάγκασε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής του και νομίζω έκανα καλή δουλειά», είπε.

Οι αφροαμερικανοί τάσσονται υπέρ της Κλίντον και ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού, επιχειρηματολογώντας ότι η πολιτική του θα την ωφελήσει, αντίθετα με τις πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον. Επέμεινε στο ότι τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.

Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ διότι δεν έχει πληρώσει τις οφειλές του σε επιχειρηματίες με τους οποίους συναλλασσόταν. Είπε ότι συνάντησε πολλούς που έχουν εξαπατηθεί από τον αντίπαλό της.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον για την πολιτική της όσον αφορά το εμπόριο και προέβλεψε ότι θα εγκρίνει μια εμπορική συμφωνία με κράτη της Ασίας παρότι έχει πει το αντίθετο στην προεκλογική της εκστρατεία.

«Ήσουν εντελώς υπέρ της, μετά άκουσες τι έλεγα, πόσο άσχημη είναι, και τότε είπες "δεν μπορώ να κερδίσω σε αυτόν τον διάλογο", αλλά αν νικήσεις, θα την εγκρίνεις», ανέφερε.

Η Κλίντον απέρριψε το επιχείρημά του. «Ντόναλντ, ξέρω πως ζεις στη δική σου πραγματικότητα, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα».

Εξάλλου, στη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει την ενέργεια που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτή δεν έχει την ενέργεια (…) Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για να λάβει από την Χίλαρι Κλίντον την εξής απάντηση: «Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (…) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια».

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνόμοι του κόσμου», ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει», τόνισε.

Οι υποψήφιοι άλλαζαν συνεχώς και απροειδοποίητα θέμα, για παράδειγμα από την εμπορική πολιτική στο Ισλαμικό Κράτος, με τον Τραμπ να κατηγορεί την Κλίντον ότι αποκαλύπτει στον εχθρό πώς σχεδιάζει να τον αντιμετωπίσει. Η υποψήφια των Δημοκρατικών απάντησε ότι αντίθετα με τον Τραμπ, η ίδια έχει τουλάχιστον ένα σχέδιο.

Οι αγορές της Ασίας ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους, σε μια ένδειξη πως αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι η Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις. Οι αγορές τείνουν να θεωρούν την Κλίντον την υποψήφια του status quo, ενώ ελάχιστοι έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα σήμαινε η νίκη του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το εμπόριο ή την αμερικάνικη οικονομία.

Οι τηλεθεατές της εκπομπής αναμενόταν να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζίμι Κάρτερ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Κατά εκτιμήσεις οι τηλεθεατές θα ανέρχονταν σε 100 εκατομμύρια.

Παρόντες στο πανεπιστήμιο Χόφστρα όπου έγινε η συζήτηση ήταν ο Μπιλ και η Τσέλσι, η μοναχοκόρη των Κλίντον, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Η τηλεμαχία αυτή χαρακτηριζόταν εξαιρετικά κρίσιμη καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το σταθερό προβάδισμα που διατηρούσε η Κλίντον τους τελευταίους μήνες έναντι του Τραμπ έχει εξανεμιστεί.

Προβλέπεται να γίνουν άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων, την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή