Μαξίμου: Το τίμημα αυξήθηκε κατά 9 εκατ. ευρώ

Μαξίμου: Το τίμημα αυξήθηκε κατά 9 εκατ. ευρώ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονο προβληματισμό και αμηχανία υποδέχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ την αδυναμία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα να καταβάλει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια την οποία, θεωρητικά όπως αποδείχθηκε, είχε εξασφαλίσει. Το ζήτημα ετέθη χθες και στην άτυπη υπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα, όπου επιβεβαιώθηκε η γραμμή της κυβέρνησης. Αυτή κινήθηκε στα λεγόμενα του πρωθυπουργού στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι όποιος δεν καταβάλει το τίμημα αυτομάτως βγαίνει εκτός της διαδικασίας απόκτησης τηλεοπτικής άδειας. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει η γενική παραδοχή ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί στο μέτωπο Καλογρίτσα, ωστόσο η κατάληξη είναι θετική, καθώς, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, αν κατόρθωνε να πάρει τελικά την άδεια, θα δημιουργούσε διαρκή προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού διεφάνη ότι κουβαλούσε αρκετά «βάρη». Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι ακόμη και αν τελικά ο κ. Βλαδίμηρος Καλογρίτσας άνοιγε δικό του κανάλι, μάλλον το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα άλλαζε δραματικά.

Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι «εξευτελίζεται για να υπερασπιστεί τη διαπλοκή». Οπως ανέφεραν, η Ν.Δ. «δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια». Και επισήμαναν ότι η χθεσινή εξέλιξη, δηλαδή η ανάδειξη του πρώτου επιλαχόντα κ. Ιβάν Σαββίδη σε de facto υπερθεματιστή, ουσιαστικά ανεβάζει το συνολικό τίμημα χρήσης των συχνοτήτων από 246 σε 255 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα, κύκλοι του υπουργού Επικρατείας ανέβαζαν και άλλο τους τόνους μιλώντας για «έωλες νομικές απόψεις» όσων «αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η απόσυρση Καλογρίτσα «δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού». Μάλιστα, ανέφεραν ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς υπάρχει πρόβλεψη η οποία τίθεται σε ισχύ και προβλέπει ότι «ο οριστικός υπερθεματιστής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στον διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης». Οπως ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές, «για όλα τα υπόλοιπα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, καλό για τους ίδιους είναι κάποια στιγμή να ξυπνήσουν».

Από το επιτελείο του πρωθυπουργού τονίζεται, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι προετοιμασμένος να απαντήσει σε περίπτωση που θέσει ζήτημα τηλεοπτικών αδειών στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει το επιχείρημα της προσέλκυσης εσόδων από τη δημοπρασία των συχνοτήτων και θα απευθύνει εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κατηγορία ότι δεν είχαν εισπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια τέλη από τη χρήση των συχνοτήτων, ενώ τώρα επωφελείται το Δημόσιο. Την ικανοποίησή του για την απόσυρση Καλογρίτσα δεν έκρυψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ο οποίος μέσω Twitter εκτίμησε πως «η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτευση τέλειωσε, οι δήθεν “κολλητοί” κόβονται και οι “μη κολλητοί” με το σπαθί τους περνάν 255 εκατ. ευρώ ταμείο».

Στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος και η πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης. Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Και πρόσθεταν ότι εκκρεμότητες όπως η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν παραπεμφθεί στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή