Τσακαλώτος «αιφνιδιάζει» ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος «αιφνιδιάζει» ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, χθες στη Βουλή, ότι από τον νόμο για την ένταξη οργανισμών και ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν αποκλείεται η ιδιωτικοποίησή τους προκάλεσε «μούδιασμα» στη δικομματική πλειοψηφία, στελέχη της οποίας ως εκείνη τη στιγμή και ενόψει της ψήφισης των νέων προαπαιτουμένων σήμερα από την Ολομέλεια έδιναν μάχη έναντι της πολεμικής που δέχονται, δομώντας την επιχειρηματολογία τους πάνω στη διαβεβαίωση ότι η επίμαχη κυβερνητική επιλογή σημαίνει «αξιοποίηση» και όχι «ιδιωτικοποίηση».

Οπως αναμενόταν, το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει πως επί αδιευκρίνιστου αριθμού άρθρων «επιφυλάσσεται», καθώς φαίνεται να προσανατολίζεται σε ψήφιση συγκεκριμένων διατάξεων. Το κλίμα, ωστόσο, ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια εξαιρετικά ηλεκτρισμένο, με την κυβέρνηση να δέχεται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ομαδικά πυρά. Ως τη στιγμή που ήρθε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών: «Εχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείεται η ιδιωτικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά, με αφορμή την επισήμανση, λίγη ώρα πριν εκ μέρους του αντιπροέδρου της Ν.Δ., πως πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή με την ψήφο τους ανοίγουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Οσο είμαι εγώ υπουργός κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Αν έρθετε εσείς και θέλετε, θα πάρετε την ευθύνη», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Υπενθυμίζεται ότι το υπερταμείο προβλέπεται να λειτουργεί για 99 χρόνια.

Της τοποθέτησης αυτής του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είχαν προηγηθεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απέρριπταν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί προοπτικής ιδιωτικοποιήσεων. «Οι φορείς δεν πάνε για πώληση», είπε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. «Θέλω να δηλώσω με κάθε τρόπο ότι δεν ιδιωτικοποιείται η ΕΥΔΑΠ, όπως και άλλες ΔΕΚΟ», τόνισε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μ. Μπαλαούρας. «Το ΤΑΙΠΕΔ από συστάσεώς του έχει σκοπό τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι για αυτό όμως το υπερταμείο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης.

Εναντι των «διαβεβαιώσεων» αυτών, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης σχολίασε καυστικά: «Λέτε, βεβαίως, ότι εδώ κάνουμε αξιοποίηση της περιουσίας. Τι είδους αξιοποίηση θα είναι; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε επάνω από τη ΔΕΗ; Θα φέρετε παιδικές χαρές; Τι είδους αξιοποίηση θα είναι αν δεν είναι ιδιωτικοποίηση ή συμβάσεις παραχώρησης ή το πολύ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;»

«Ολοι οι μύθοι που έχετε καλλιεργήσει καταρρέουν σήμερα: Οτι τα καταφέρνετε στη διαπραγμάτευση, ότι οι άλλοι είναι “πουλημένοι”. Πείτε μας μια “κόκκινη γραμμή” που κρατήσατε», υπογράμμισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Με τον ρυθμό που έχετε πάρει, αν σας ζητήσουν να πουλήσετε και εθνικά μνημεία, θα το κάνετε, επειδή θέλετε να παραμείνετε στην εξουσία. Είναι επικίνδυνη και ανίκανη η κυβέρνηση. Θα προσφέρει εθνική υπηρεσία όταν αποχωρήσει».

Για «κυβέρνηση “σούπερ μάρκετ”, από τα ράφια του οποίου ο καθένας αγοράζει ό,τι θέλει» έκανε λόγο ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). Για «μέτρα Αρμαγεδδών» μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα και όταν στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόσωπο του υπουργού Υποδομών, προφέροντας με αναγραμματισμό το όνομά του: τον ανέφερε ως «Σπρίτζη» αντί για το ορθό Σπίρτζη. Σε παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο λάθος, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι λαμόγιο και αρχιλαμόγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή