«Αποκεφάλισαν» τη Λ. Καραγιάννη στην Τοσίτσα

«Αποκεφάλισαν» τη Λ. Καραγιάννη στην Τοσίτσα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοίρα των δημόσιων γλυπτών της Αθήνας είναι γνωστή: είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής εγκληματική πράξη. Στις 9 Ιουνίου αποφασίστηκε η απόσυρση όσων μπρούντζινων προτομών είχαν πλέον απομείνει στο Πνευματικό Κέντρο της οδού Ακαδημίας. Επρόκειτο για μια αναγκαστική λύση, στην οποία κατέφυγε ο δήμος για να αποφύγει τις κλοπές, καθώς στα τέλη Μαΐου θρασύτατοι άγνωστοι είχαν αρπάξει πέντε μπρούντζινες προτομές από το σημείο.

Η επιχείρηση της αφαίρεσης εξετελέσθη σε δύο συνεχόμενα βράδια, γεγονός που δείχνει πως η σπείρα είχε όλη την πολυτέλεια του χρόνου, σε μια περιοχή κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης. Και σαν να μην έφταναν οι κλοπές που κάνουν κυκλώματα τα οποία δίνουν τον μπρούντζο για ανακύκλωση, χθες είχαμε ένα ακόμη κρούσμα που δείχνει τη γενικότερη ασυδοσία στην πρωτεύουσα. Αγνωστοι αποκεφάλισαν την προτομή της Λέλας Καραγιάννη, της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα.

Ο βανδαλισμός είναι ακόμη ένα θλιβερότατο περιστατικό που εντάσσεται στο ίδιο κεφάλαιο: ούτε ο δήμος ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε η αστυνομία δεν έχουν εκπονήσει κανένα σχέδιο προστασίας, άλλο από την απόσυρση. Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή και τοποθετήθηκε εκεί το έτος 1963. Το αποκομμένο μέρος της έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια του Δήμου Αθηναίων και εκτιμώνται οι φθορές που έχει υποστεί, προκειμένου να κριθεί αν είναι επισκευάσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή