Εμφαση στην ενίσχυση των συνόρων

Εμφαση στην ενίσχυση των συνόρων

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε χθες τη «ζούγκλα» του Καλαί και εξήγγειλε το κλείσιμο του καταυλισμού ώς το τέλος της χρονιάς, καθώς και τον διασκορπισμό σε όλη τη Γαλλία, σε μικρές ομάδες, των προσφύγων που περιμένουν να διασχίσουν τη Μάγχη. Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τη Βρετανία να «συνεχίσει να αναλαμβάνει τις ανθρωπιστικές ευθύνες της», παραίνεση στην οποία η βρετανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε προτιμώντας να μιλήσει για το «κοινό έργο προστασίας των συνόρων των δύο χωρών στο Καλαί».

Η «προστασία των συνόρων» ήταν η λέξη-κλειδί και στη σύνοδο για το προσφυγικό που διεξήχθη το Σάββατο στη Βιέννη. Οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας και οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής, μεταξύ αυτών και ο Ελληνας πρωθυπουργός, έλαβαν μέρος σε σύνοδο της οποίας το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» είναι και παραμένει κλειστός, καθώς και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των συνόρων με στρατό και αστυνομία.

«Πρέπει να έχουμε ένα Σχέδιο Β αν για οποιονδήποτε λόγο καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Οταν έρθουν κατά πάνω μας οι μετανάστες και έχουμε μπλεξίματα θα είναι πολύ αργά να κάνουμε σχέδια, να σηκώσουμε φράκτες και να φέρουμε νέες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, προτείνοντας την ανέγερση «μεγα-στρατοπέδου» στη Λιβύη. Η έκκληση για στρατιωτικοποίηση των συνόρων της Βαλκανικής δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού ακόμη και τα πολεμικά πλοία όταν εντοπίσουν ανθρώπους σε λέμβους οφείλουν με βάση το διεθνές δίκαιο να τους φέρουν στη στεριά, ώστε να διευκρινισθεί αν πρόκειται για πρόσφυγες ή για οικονομικούς μετανάστες. Παρομοίως, η στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου δεν έχει αποτρέψει τις απόπειρες διάσχισής της, με κόστος πάνω από 3.000 ζωές από την αρχή του 2016.

Αβέβαιο αποτέλεσμα

Δεν είναι σαφές αν στην προχθεσινή σύνοδο έγινε κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση που πραγματικά αφορά την Ελλάδα, δηλαδή την ευρωπαϊκή βοήθεια ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες. Επίσης, το ζήτημα της υποχρεωτικής κατανομής προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση ποσοστώσεις, φαίνεται να εγκαταλείπεται και να αντικαθίσταται από έναν «συνασπισμό προθύμων» χωρών.

«Οι ποσοστώσεις ξεκάθαρα διχάζουν την Ε.Ε.», σημείωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο. «Πιστεύω ότι έχουν πολιτικά τελειώσει». Ο Αυστριακός καγκελάριος Κερν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος. «Το ζήτημα της κατανομής συζητήθηκε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόοδος σε αυτό όταν ενισχύσουμε την προστασία των συνόρων και τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές στις χώρες καταγωγής». H κ. Μέρκελ χαρακτήρισε απαραίτητο να κλείσει η Ευρώπη συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες της Β. Αφρικής, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, υπό τα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία. Παράλληλα, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης οφείλουν να επικεντρωθούν στο να μείνουν οι άνθρωποι κοντά στα σπίτια τους. «Είναι σημαντικό να δώσουμε στις αφρικανικές χώρες προοπτική για το μέλλον», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πρέπει είτε να αφήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε εμάς είτε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες της μετανάστευσης, ώστε οι άνθρωποι να δουν ότι υπάρχουν προοπτικές και στην πατρίδα τους».

Για τον Γερμανό επίτροπο ψηφιακής πολιτικής, Γκίντερ Ετιγκερ, η Ευρώπη «έχει μάθει τα μαθήματα του προσφυγικού» κλείνοντας τα σύνορά της. Σε συνέντευξη στον γερμανικό Τύπο, ο Ετιγκερ επικρότησε τη συνεχιζόμενη αναστολή ισχύος της Συνθήκης του Σένγκεν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή