ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Σε πιο σκληρή λιτότητα οδήγησε ο Τσίπρας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι Ελληνες αναγκάστηκαν να βιώσουν πιο σκληρή λιτότητα απ’ ό,τι χρειαζόταν, λόγω της λαϊκιστικής συμπεριφοράς που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος τη Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως «ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στη Ρίγα σε μια συζήτηση σχετικά με την αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε λαϊκιστικά κόμματα, ανέφερε την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορεί να επιδράσει η λαϊκιστική συμπεριφορά. «Θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό στο... κλασικό παράδειγμα της Ελλάδας», είπε και εξήγησε ότι «μία νέα κυβέρνηση ήρθε με λαϊκιστική στάση, ότι δεν χρειάζεται καθόλου λιτότητα, θα ξοδεύουμε όσα θέλουμε». Και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας απ’ ό,τι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί». Σύμφωνα με το Reuters, κατά την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση απέρριψε την περικοπή δαπανών στο Δημόσιο που ζητούσαν οι δανειστές σε αντάλλαγμα νέου δανείου έκτακτης ανάγκης και δεν πραγματοποίησε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Με τα νέα δάνεια «παγωμένα», η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούλιο του 2015 και έπρεπε να προχωρήσει στην επιβολή capital controls για να προστατέψει από την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα είχε ύφεση το 2015, έναντι ανάπτυξης 2,5% που προβλεπόταν να επιτύχει αν συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ