Η λίστα χειρουργείου θα ανανεώνεται ανά εβδομάδα, βάσει προτεραιότητας

Η λίστα χειρουργείου θα ανανεώνεται ανά εβδομάδα, βάσει προτεραιότητας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προγραμματισμός των μη επειγόντων χειρουργείων ανάλογα με τη δυνατότητα χρόνου αναμονής του περιστατικού, που μπορεί να είναι 1-2 εβδομάδες (για τις πιο σοβαρές παθήσεις) ή να ξεπερνά και τους έξι μήνες, καθώς και δημοσιοποίηση της σειράς προτεραιότητας στην ιστοσελίδα του κάθε νοσοκομείου προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη λίστα χειρουργείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο www.opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται ως υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου υπάλληλος του γραφείου κίνησης ασθενών του κάθε νοσοκομείου. Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση του ασθενούς, κατατάσσει την περίπτωσή του σε μία εκ των πέντε κατηγοριών, βάσει των συμπτωμάτων και της δυνατότητας χρόνου αναμονής. Οι κατηγορίες αφορούν περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη που δεν πρέπει να καθυστερήσουν (η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε 1-2 εβδομάδες), περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη που η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα (3-5 εβδομάδες), περιστατικά με έντονα συμπτώματα χωρίς γρήγορη εξέλιξη (6-12 εβδομάδες), περιστατικά με ήπια συμπτώματα χωρίς γρήγορη εξέλιξη (μέσα σε 24 εβδομάδες), περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη (η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα που μπορεί να ξεπερνά τις 24 εβδομάδες). Ο χειρουργός συντάσσει γραπτό σημείωμα, το οποίο και παραδίδει στον υπάλληλο που συντάσσει τη λίστα.

Ο υπάλληλος, λαμβάνοντας υπόψη το σημείωμα, την κατανομή των χειρουργικών τραπεζιών ανά τμήμα και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή για τις διαθέσιμες ημερομηνίες και εν συνεχεία συντάσσει τη λίστα χωριστά για κάθε τμήμα του νοσοκομείου. Η λίστα εγκρίνεται από τον αναπληρωτή διοικητή και παραδίδεται στην επιτροπή χειρουργείου για να καταρτίσει το πρόγραμμα χειρουργείου.

Η σειρά προτεραιότητας μπορεί να αλλάξει, πάλι βάσει γραπτού σημειώματος γιατρού έπειτα από κλινική εκτίμηση, σε περίπτωση που κατά την αναμονή ένα περιστατικό παρουσιάσει επιπλοκές. Η λίστα ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας και αναρτάται στον ιστότοπο του κάθε νοσοκομείου και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Στη λίστα καταχωρίζονται: τα πέντε τελευταία στοιχεία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του (εάν υπάρχει), το είδος του χειρουργείου, η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό, η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης, η ημερομηνία της επέμβασης και η εκτιμώμενη διάρκειά της. Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο γραφείο προστασίας δικαιωμάτων του νοσοκομείου. Η μη τήρηση της διαδικασίας, άλλωστε, αποτελεί, σύμφωνα με την απόφαση, πειθαρχικό παράπτωμα. Αν και τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη λίστα, το σχέδιο υπουργικής απόφασης προβλέπει τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπο κάθε νοσοκομείου ανά δεκαπενθήμερο και των επεμβάσεων επειγόντων που έχουν ήδη γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή