Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για Κυπριακό, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για Κυπριακό, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς ωστόσο να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απεφασίσθη στην τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Η κοινή συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της απόφασης της διεθνούς κοινότητας να προσδώσει μια επιπλέον δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από «ισχυρούς» διεθνείς παράγοντες για να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών και λύση, αν όχι μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου. Αν και ο γενικός γραμματέας ευλόγως επιθυμεί να βρεθεί λύση πριν από τη λήξη της θητείας του στο τέλος του έτους, εκτιμάται πως, εάν επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις –κάτι πιο δύσκολο από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί τα Ηνωμένα Εθνη–, το πιθανότερο είναι πως η όποια συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψηφίσματα από τις δύο κοινότητες πριν από την άνοιξη του 2017.

Μετά την τριμερή συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τους δύο ηγέτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, ο κ. Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως «η περίοδος που έρχεται θα είναι κρίσιμη για την Κύπρο. Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Τα Ηνωμένα Εθνη και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

«Απόλυτη ικανοποίηση»

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίσθηκε «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη στάση του γενικού γραμματέα για το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνάντησης, παρά την προσπάθεια του κ. Ακιντζί να συζητηθεί και να υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης για τη λύση, τελικά αυτό δεν έγινε, ενώ αναδείχθηκαν όχι μόνον οι όντως σημαντικές συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί σε αρκετά ζητήματα, αλλά και οι εξίσου σημαντικές αποκλίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο Κύπριος πρόεδρος είναι, πάντως, έτοιμος να συμμετάσχει και σε νέα συνάντηση «αν η διεξαγωγή της δικαιολογείται από τις εξελίξεις», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε να διαχωρισθούν δύο κεφάλαια (εδαφικό και ασφάλεια) από τα υπόλοιπα δύο (περιουσιακό και διακυβέρνηση), αλλά ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι όλα τα κεφάλαια είναι διασταυρούμενα, ότι ειδικότερα οι εδαφικές αναπροσαρμογές συνδέονται άμεσα με τις περιουσίες και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται συνολικά και εφ’ όλης της λύσης.

Τέλος, η ελληνοκυπριακή πλευρά διεμήνυσε για πολλοστή φορά ότι η επίτευξη λύσης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή