Υποβάθμιση τουρκικών ομολόγων

Υποβάθμιση τουρκικών ομολόγων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική λίρα υποχωρούσε χθες κατά 1,2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η απόδοση των τουρκικών δεκαετών ομολόγων αυξανόταν από 9,3% την Παρασκευή στο 9,6% χθες. Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης Bist 100 έκλεισε χθες με πτώση 3,80%. Οι νέες πιέσεις οφείλονται στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Οι αναλυτές της Moody’s υποβάθμισαν τα τουρκικά κρατικά ομόλογα στην «κερδοσκοπική βαθμίδα» («σκουπίδια», στην αργκό των αγορών), ωστόσο διατήρησαν «σταθερές» τις οικονομικές προοπτικές της γείτονος. Στο σκεπτικό της υποβάθμισης αναφέρονται οι ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου και η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.

Η υποβάθμιση θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά στην τουρκική οικονομία, δεδομένου ότι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούν να επενδύσουν σε ομόλογα που δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω του μεγάλου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που εμφανίζει και το οποίο χρηματοδοτεί μέσω πώλησης ομολόγων, αν και η Moody’s αναφέρει πως το μέγεθος και η ευελιξία της τουρκικής οικονομίας αντισταθμίζουν το συγκεκριμένο ρίσκο. Κατά τη Moody’s, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι υποχρεώσεις τουρκικών εταιρειών και τραπεζών ανέρχονται στο 26% του τουρκικού ΑΕΠ. Η S&P είχε υποβαθμίσει την Τουρκία αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή