Μουσική, λογοτεχνία, Ελλάδα του ’80

Μουσική, λογοτεχνία, Ελλάδα του ’80

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιανός μετράει φέτος 34 χρόνια εκδοτικής δραστηριότητος και 32 στον τομέα της αγοράς του βιβλίου αλλά και στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες ο ανθός της λογοτεχνικής, μουσικής, εκπαιδευτικής και εικαστικής παραγωγής έχει βρει φιλόξενη στέγη στην καρδιά της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας. Χθες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της περιόδου 2016-2017.

Πριν από την ανακοίνωσή του, ο Νίκος Καρατζάς, ιδρυτής του Ιανού, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει η μη υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου. Μπορεί να μην ήταν αυτό που οδήγησε στο αδιέξοδο τον Ελευθερουδάκη, την Εστία και τον Παπασωτηρίου, πλην όμως είναι ζωτικό ζήτημα για την επιβίωση ολόκληρης της αγοράς του βιβλίου.

Σταχυολογώντας από την πληθώρα των εκδηλώσεων ώς τον Δεκέμβριο, το εναρκτήριο λάκτισμα γίνεται από τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου, ο οποίος υποδέχεται στις 5/10 τον συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Μάνο Κοντολέων, στις 31/10 τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό, στις 16/11 τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, στις 28/11 τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαλακόπουλο και στις 14/12 την Αθηνά Κακούρη. Η Τασούλα Επτακοίλη που επιμελείται τον Κύκλο με τους Μουσικούς θα φιλοξενήσει στις 24/10 τον Χρήστο Νικολόπουλο και στις 21/11 τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα στις «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» εγκαινιάζει τη φετινή σεζόν με τους πανεπιστημιακούς Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, τους επιμελητές της έκθεσης «Gr80s. H Eλλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη» στις 12/10, ενώ στις 9/11 θα συνομιλήσει με τον εκδότη Δημήτρη Κούρκουλα, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών. Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, που έχει αναλάβει τον κύκλο «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή», προσκαλεί τον Ισίδωρο Ζουργό και τον Χρήστο Οικονόμου να μιλήσουν στις 10/11 με θέμα «Ενα βιβλίο γεννιέται», ενώ ο Κώστας Καζαμιάκης φέρνει την τέχνη στο προσκήνιο με τον εικαστικό Δημήτρη Διαμαντόπουλο (19/10) και τη ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου (23/11). Η πρώτη έκθεση που θα ανοίξει τη σεζόν στον Ιανό έχει τίτλο «Animalia» και είναι αφιερωμένη στα ζώα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή