Κότσι χοιρινό με μανιτάρια πορτσίνι

Κότσι χοιρινό με μανιτάρια πορτσίνι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 10΄, Αναμονή: 10΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 50΄ 

Υλικά (για 2 – 3 άτομα)

  • 1 κότσι χοιρινό, περίπου 800 – 1.000 γρ., με το δέρμα του
  • 150 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ολόκληρες
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 800 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι και 250 ml νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το νερό όπου τα μουλιάσαμε.

Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κότσι για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει  όσο γίνεται (λόγω του περίεργου σχήματός του) από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια, το ζωμό, το δεντρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και βάζουμε το κότσι σε μια πιατέλα. Αν η σάλτσα με τα μανιτάρια είναι πιο υδαρής από όσο μας αρέσει, τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Σερβίρουμε το κότσι (αφού αφαιρέσουμε το δέρμα του) με τη σάλτσα και ένα λευκό πιλάφι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή