Φόβοι για κύμα φυγής μεγάλων διεθνών ομίλων από τη Βρετανία

Φόβοι για κύμα φυγής μεγάλων διεθνών ομίλων από τη Βρετανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 7 στους 10 επικεφαλής μεγάλων διεθνών ομίλων, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται στη Βρετανία είτε έχουν εκεί τα κεντρικά τους γραφεία, εξετάζουν την πιθανότητα να μετακινηθούν εκτός συνόρων, λόγω της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit), σύμφωνα με έρευνα της KPMG. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποτυπώθηκε στην έκβαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, έχει δημιουργήσει κλίμα διάχυτης αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι. Επισήμως οι διαδικασίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί για την έξοδο, και οι Βρυξέλλες πιέζουν το Λονδίνο να μη χρονοτριβεί. Την Παρασκευή αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του κλάδου παροχής υπηρεσιών στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο – θα είναι το πρώτο τρίμηνο μετά το δημοψήφισμα, οπότε θα αποτυπώνει και σχετικά ευκρινέστερα τις αντιδράσεις της οικονομίας. Πάντως μια πρώτη γεύση δίνεται από την αγορά στέγης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015. Κατά τους αναλυτές, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα περιοριστεί και το 2017 λόγω Brexit.

Ο διεθνής όμιλος συμβούλων επιχειρήσεων της KPMG έκανε έρευνα με τη συμμετοχή 100 διευθυνόντων συμβούλων από αντίστοιχους ομίλους στη Βρετανία. Σχεδόν το 72% από αυτούς ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, σε ποσοστό άνω του 75% δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, αλλά και των δικών τους επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως εκτιμούν, θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και το 2017. Παρά ταύτα, το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει κάποιας μορφής μετακίνηση δραστηριοτήτων. «Οι επικεφαλής των εταιρειών αντιδρούν στην κυρίαρχη αβεβαιότητα καταρτίζοντας σχέδια προσαρμογής στα νέα δεδομένα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της KPMG, Σάιμον Κόλινς. «Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν πως η ικανότητα της Βρετανίας να καλλιεργεί επιτυχώς το επιχειρείν θα κλονιστεί αφότου υλοποιηθεί η έξοδος από την Ε.Ε. Οπότε θα πρέπει να έχουν προνοήσει και να προβλέψουν πιθανά σενάρια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ένα ασταθές μέλλον».

Επιπροσθέτως, η γενικότερη άποψη των ερωτηθέντων είναι ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αρκετή δουλειά να κάνει ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα, καθώς και να παραμείνουν εκεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Βρετανία στοχεύει σε μια «προνομιακή» συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αφενός θα περιορίζει τη μετανάστευση προς αυτήν, αφετέρου θα της εξασφαλίζει στενούς εμπορικούς δεσμούς με τα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη. Πριν από το δημοψήφισμα, ο τότε υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν είχε προειδοποιήσει πως μια ψήφος υπέρ της απομάκρυνσης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έθετε σε κίνδυνο έως και 820.000 θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως δεν θα ξεκινήσει τη διετή διαδικασία του Brexit φέτος, ενώ μέχρι στιγμής στις εταιρείες και τράπεζες, οι οποίες ανοιχτά μιλούν για πιθανή μετακίνηση, συγκαταλέγονται οι Vodafone, EasyJet, Lloyds, JP Morgan Chase και UBS.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή