Διαπραγματεύσεις για νέους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες

Διαπραγματεύσεις για νέους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε χθες να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για τους νέους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες που έχουν στόχο την ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου για να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πως οι νέοι κανόνες που προτείνει η αρμόδια επιτροπή θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια εποχή κατά την οποία χάνουν μερίδιο αγοράς από τις αμερικανικές.

Με βάση τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι νέοι κανόνες, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙV», αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον θα υπολογίζεται το ρίσκο που έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του καθορίζει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατηρούν ως μέσο προστασίας σε περίπτωση κρίσης ή ύφεσης της οικονομίας. Οι αμερικανικές κανονιστικές αρχές και άλλοι υποστηρικτές των νέων προτάσεων υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η αλλαγή τους ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, κάτι που θα τις καταστήσει ασφαλέστερες.

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους υποστηρίζουν πως με τους νέους κανόνες αδικούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες διότι το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών τους θα φαντάζει πιο επικίνδυνο και συνεπώς θα αναγκαστούν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους από τις ΗΠΑ. «Αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα είναι αποδεκτός από εμάς, θα πρέπει να πατήσουμε το φρένο κινδύνου και να αποχωρήσουμε από τις διαπραγματεύσεις», είπε στο Reuters αξιωματούχος από ευρωπαϊκή κανονιστική αρχή, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο, διότι θα έπληττε την εμπιστοσύνη προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις κανονιστικές αρχές. Ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχουν “κόκκινες” γραμμές στην Ευρώπη», προσέθεσε.

Στόχος της επιτροπής της Βασιλείας, δηλαδή της ομάδας κανονιστικών αρχών από χώρες όλου του κόσμου, είναι οι νέοι κανόνες να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αν αρνηθούν να τους αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι, η όλη προσπάθεια θα υπονομευθεί. Ακόμη όμως και αν εγκριθούν από την επιτροπή της Βασιλείας, δεν θα είναι νομικά δεσμευτικοί μέχρι να εγκριθούν ομόφωνα και από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλύπτουν ήδη το κανονιστικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από το 2019. Ομως οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως οι υπό πρόταση κανόνες θα τους ανάγκαζαν να αυξήσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν μέχρι και κατά 10%, εκτίμηση που μάλλον είναι ελαφρώς υπερβολική. Οι Αμερικανοί πιέζουν για την εισαγωγή ελάχιστου ορίου κεφαλαιακής επάρκειας, το οποίο θα είναι άσχετο από τη στάθμιση έναντι κινδύνου που κάνουν οι τράπεζες για τις χορηγήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή