Οι στενές σχέσεις του Γ΄ Ράιχ με τα ναρκωτικά

Οι στενές σχέσεις του Γ΄ Ράιχ με τα ναρκωτικά

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο βιβλίο με το τίτλο «Η μεγάλη παραζάλη» του Νόρμαν Ολερ αποκαλύπτει την πολύ στενή σχέση του Γ΄ Ράιχ με τα σκληρά ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη, η μορφίνη και κυρίως οι μεθαμφεταμίνες, φέρνοντας στο φως τις συνέπειες που είχαν αυτές οι εξαρτήσεις, όχι μόνο στις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ, ο οποίος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ήταν ολοκληρωτικά εξαρτημένος, με όλες τις φλέβες του κατεστραμμένες στα τέλη του πολέμου, αλλά και στην επιτυχημένη εισβολή της Βέρμαχτ στη Γαλλία το 1940. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Γερμανία πριν από ένα χρόνο, έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και έκτοτε μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες, κάτι που ενθουσιάζει αλλά συνάμα παραξενεύει τον συγγραφέα.

Βέβαια, ο Ολερ δεν είναι ιστορικός αλλά συγγραφέας τριών μυθιστορημάτων και σεναριογράφος, στο «Palermo Shooting», του Βιμ Βέντερς.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι τα ναρκωτικά δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα για τους ιστορικούς που μελέτησαν την περίοδο. Οπως και να έχει, η ιστορία του ξεκινά με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, όταν η φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας γνώριζε άνθηση και η χώρα ήταν βασικός εξαγωγέας οπιοειδών, ενώ ναρκωτικά μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε γωνία. Μόλις ανήλθαν οι ναζί στην εξουσία, απαγορεύθηκαν τα ναρκωτικά, αν και παρατύπως «επιτράπηκαν» αυτά που είχαν ειδικές χρήσεις σε μία κοινωνία που ήθελε να μπορεί να ακολουθεί τον υπερενεργητικό Χίτλερ. Ετσι εμφανίστηκαν οι μεθαμφεταμίνες. Ακόμη και ο στρατός τις χρησιμοποιούσε – και όχι μόνο αυτές. Την περίοδο 1944-45, όταν κατέστη σαφές ότι ο πόλεμος είχε σχεδόν χαθεί, το γερμανικό πολεμικό ναυτικό σχεδίαζε να κατασκευάσει μονοθέσια υποβρύχια για να εισβάλουν στον Τάμεση. Ομως ο χειριστής τους θα έπρεπε να μείνει ξύπνιος επί ημέρες και έτσι οι ερευνητές της ανώτατης διοίκησης άρχισαν να πειραματίζονται με μία τσίχλα κοκαΐνης. Τις κλινικές τους μελέτες τής πραγματοποιούσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σασενχάουζεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή