ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λινγκουίνι με σάλτσα μανιταριών

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ζυμαρικά / Ρύζι, Μανιτάρια, Τυριά, Συνταγές, Αλκοόλ, Κυρίως Πιάτο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1 μέρα, Μαγείρεμα: 15΄ 

Υλικά (για 4 άτομα)
  • 1 πακέτο λινγκουίνι ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 70 γρ. πορτσίνι αποξηραμένα, μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα σε 150 ml νερό (θέλουμε να μαλακώσουν πολύ καλά)
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, χωρίς τα κοτσάνια, σε μικρά κομμάτια (ή ποικιλία μανιταριών)
  • 2 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (ή 1 κουτ. γλυκού τσίλι ή μπούκοβο καυτερό) - προαιρετικά
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • ο χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 150 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες ή τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπεριά για περίπου 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσουν το λάδι. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.

Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι με ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το νερό όπου τα μουλιάσαμε. Ρίχνουμε τα πορτσίνι στα υπόλοιπα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα λινγκουίνι 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη  συσκευασία τους. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια.

Προσθέτουμε και το νερό όπου μουλιάσαμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά και τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, σκορπίζουμε το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα.

Σκορπίζουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ