Τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων, το μήνυμα Σόιμπλε στον Ντράγκι

Τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων, το μήνυμα Σόιμπλε στον Ντράγκι

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επειγόντως, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να τερματιστεί η εποχή των χαμηλών επιτοκίων, ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα σαφές μήνυμα προς τον Μάριο Ντράγκι, μια ημέρα πριν την παρουσία του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αντανακλούν την αναθέρμανση της έντασης μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, που έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, η ΕΚΤ έχει λίγα να επιδείξει όσον αφορά τις προσπάθειές της και οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η νομισματική της πολιτική έχει φθάσει στα όριά της.

Σε άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.

«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία», υποστηρίζει και αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάστακτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικές στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή