ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αδιέξοδο στον ΟΠΕΚ για «πάγωμα» της παραγωγής

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σαουδική Αραβία και Ιράν διέψευσαν την Τρίτη τις προσδοκίες των επενδυτών ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Αλγερίας, για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου. Αν δεν σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι ελπίδες για συμφωνία μετατίθενται για την σύνοδο του Νοεμβρίου.

Το ανυπέρβλητο εμπόδιο για να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να παραμένει η αντιπαλότητα και οι διαφορετικοί στόχοι μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. «Πρόκειται για συνάντηση συμβουλευτικού χαρακτήρα... Εξακολουθούμε να συμβουλευόμαστε τους πάντες, θα ακούσουμε τις απόψεις τους, θα ακούσουμε (την άποψη) της γραμματείας του ΟΠΕΚ και τους καταναλωτές», δήλωσε κ. Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Οι εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής του ΟΠΕΚ θα ξεκινήσουν το απόγευμα στο Αλγέρι ενώ στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ θα υπάρξουν και συναντήσεις με τη Ρωσία και άλλα μη μέλη του ΟΠΕΚ. «Δεν είναι η ώρα για αποφάσεις», υπερθεμάτισε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου κ. Μπιτζάν Ζανγκανέχ προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε συμφωνία το Νοέμβριο». Μέλη διαφόρων εθνικών αποστολών έλεγαν πως παραμένουν πολύ σημαντικές οι διαφορές μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης ώστε να ελπίζει κανείς πως θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Μην περιμένετε τίποτα αν δεν αλλάξει ξαφνικά στάση το Ιράν και συμφωνήσει στο πάγωμα (της παραγωγής). Δεν νομίζω ότι θα το κάνει», είπε στο Reuters αξιωματούχος του ΟΠΕΚ. Από τις αρχές του 2016 αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ προωθούν την ιδέα του «παγώματος» της παραγωγής πετρελαίου με την ελπίδα ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με την τιμή που είχαν τον Ιούνιο του 2014. Την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία είχε αλλάξει στάση προτείνοντας να μειώσει την παραγωγή της αν συμφωνούσε το Ιράν να «παγώσει» τη δική του. Το Ιράν επέμεινε να ότι έχει το δικαίωμα να αυξήσει την παραγωγή του στα 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 3,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα, δηλαδή να την αυξήσει στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2012 πριν την επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή της από τα 10,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 10,7 εκατομμύρια βαρέλια. Σύμφωνα με τον Γκάρι Ρος, πετρελαϊκό αναλυτή και ιδρυτή του think tank PIRA η πρόταση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή του «είναι προσεκτικά υπολογισμένη κίνηση, διότι η Σαουδική Αραβία γνωρίζει πως δεν θα γίνει αποδεκτή από το Ιράν... Η Σαουδική Αραβία θέλει να επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Ιράν».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ