H αποτίμηση της μονομαχίας Κλίντον- Τραμπ από τα επιτελεία τους

H αποτίμηση της μονομαχίας Κλίντον- Τραμπ από τα επιτελεία τους

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να εμφανιστεί «πιο σκληρός» απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, που τον υποχρέωσε σε αμυντική στάση και τον κατηγόρησε για ρατσισμό, σεξισμό και φοροδιαφυγή κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι «νίκησαν» στο ντιμπέιτ, όμως η εμφάνιση της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται ότι έπεισε περισσότερο: μετά την πνευμονία που πέρασε και τις σχεδόν δύο εβδομάδες που έμεινε εκτός της προεκλογικής μάχης, έδειξε ότι είναι σε φόρμα και δεν έχει χάσει την ορμή της, ενώ ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της δεν κατάφερε να την κάνει να χάσει την ψυχραιμία της.

Χαμογελαστή, στο αεροπλάνο που την μετέφερε σήμερα στη Βόρεια Καρολίνα, η Κλίντον είπε ότι έζησε μια «πολύ μεγάλη στιγμή» το βράδυ της Δευτέρας, όταν παρουσίασε το πρόγραμμά της «χωρίς να υπάρχει κάποια πραγματική πρόταση από τον αντίπαλό της».

«Όλος ο κόσμος μπόρεσε να δει τη στάση του, τον χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του στο πλατό και οι άνθρωποι έβγαλαν τα συμπεράσματά τους», εκτίμησε.

Φανερά ικανοποιημένη, δεν παρέλειψε να σχολιάσει δηκτικά τον Τραμπ που την κατηγόρησε για έλλειψη «ενέργειας» και μετά το ντιμπέιτ παραπονέθηκε επειδή ο συντονιστής της συζήτησης, ο δημοσιογράφος Λέστερ Χολτ, του έκανε «πολύ άδικες ερωτήσεις» και γιατί το μικρόφωνό του ήταν χαλασμένο. «Αν σου φταίει το μικρόφωνο, αυτό σημαίνει ότι δεν πέρασες καλά», είπε.

«Και, μ' αυτήν την τάση του να ρουφάει τη μύτη του, να πίνει πολύ νερό και να γαντζώνεται στο πόντιουμ έδειξε ότι του λείπουν καύσιμα», πρόσθεσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της, ο Τζον Ποντέστα.

Οι διεκδικητές του Λευκού Οίκου θα προσπαθήσουν να εξαργυρώσουν την εμφάνισή τους στο ντιμπέιτ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις στις οποίες θα παραστούν απόψε: στη Βόρεια Καρολίνα η Χίλαρι Κλίντον, στη Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ, δύο από τις Πολιτείες όπου δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Στόχος τους είναι να πείσουν τους Αμερικανούς που παραμένουν αναποφάσιστοι, 42 ημέρες πριν από τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει κλείσει πολύ την ψαλίδα που τον χώριζε από την Κλίντον και σύμφωνα με τον ιστότπο Real Clear Politics βρίσκεται στο 41,5% έναντι 43% της αντιπάλου του.

Ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος προσπάθησε κατά το 90λεπτο ντιμπέιτ να περάσει το μήνυμά του, κατατάσσοντας την Κλίντον στους «επαγγελματίες πολιτικούς», όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. «Η Χίλαρι έχει εμπειρία, αλλά κακή εμπειρία», υποστήριξε.

Η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του, η Κελιάν Κόνγουεϊ εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή ο Τραμπ ήταν «ευγενικός, ιδίως στο τέλος, όταν συγκρατήθηκε και δεν έδωσε το ισχυρότερο πλήγμα που θα μπορούσε». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αποφάσισε τελικά να μην αναφερθεί «σε κάτι εξαιρετικά σκληρό εναντίον της Χίλαρι και της οικογένειάς της» –δηλαδή στις απιστίες του Μπιλ Κλίντον– επειδή ήταν παρούσα στην αίθουσα η κόρη της, η Τσέλσι.

Ωστόσο σήμερα, μιλώντας τηλεφωνικά σε μια εκπομπή του καναλιού Fox, υποσχέθηκε ότι «την επόμενη φορά» θα είναι πιο σκληρός. «Μπορεί να την πλήξω σκληρότερα με ορισμένους τρόπους», είπε.

Η Κλίντον απάντησε ότι ο Τραμπ «μπορεί να διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του όπως νομίζει».

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο Τραμπ, που στο παρελθόν οργάνωνε τα καλλιστεία Miss Univers, έπεσε στην παγίδα που του έστησε η αντίπαλός του, όταν τον κατηγόρησε για τη στάση του απέναντι στις γυναίκες υπενθυμίζοντας την κριτική που άσκησε στη νικήτρια του διαγωνισμού του 1996: την είχε χαρακτηρίσει «Μις Πίγκι» επειδή πήρε βάρος.

Αντί να αγνοήσει την πρόκληση, ο Τραμπ επανήλθε σήμερα, επαναλαμβάνοντας στο Fox ότι η Αλίσια Ματσάδο, η Μις Βενεζουέλα, που σήμερα έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, «είχε παχύνει πολύ, ήταν πραγματικά πρόβλημα».

Το επόμενο ντιμπέιτ είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 9 Οκτωβρίου στο Σεντ Λούις και το τελευταίο στις 19 Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας.

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή