Πρόταση υπέρ κοινού αμυντικού αρχηγείου της Ε.Ε.

Πρόταση υπέρ κοινού αμυντικού αρχηγείου της Ε.Ε.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή πρόταση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο πεδίο της άμυνας κατέθεσαν χθες Γερμανία και Γαλλία στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα.

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία του αμυντικού πυλώνα της Ενωσης που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και δύο δεκαετίες εντάσσεται στις προσπάθειες του γαλλογερμανικού ζεύγους να δοθούν θετικές απαντήσεις στις αμφιβολίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που γεννήθηκαν από την ψήφο των Βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit. Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών, συμπαραγωγή ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επέκταση των ειρηνευτικών αποστολών εκτός ευρωπαϊκών συνόρων και δημιουργία ισχυρότερων μηχανισμών άμυνας για την αναχαίτιση επιθέσεων μέσω Διαδικτύου. Επιπλέον, προτείνεται η ίδρυση κοινού αμυντικού αρχηγείου της Ε.Ε., πιθανότατα στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλογερμανικές προτάσεις αποτελούν συνέχεια του «οδικού χάρτη» για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. που συζητήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα, κατά την άτυπη Σύνοδο των 27 κρατών-μελών της Ενωσης, εξαιρουμένης της Βρετανίας.

Παρίσι και Βερολίνο ήλπιζαν ότι η Βρετανία, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας, καθώς εξακολουθεί να έχει πλήρη δικαιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα κρατούσε, λόγω Brexit, χαμηλότερους τόνους αναφορικά με τις παραδοσιακές αντιρρήσεις της για την ευρωάμυνα, επιτρέποντας στους «27» να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον εξέφρασε τη ριζική αντίθεσή του στη δημιουργία ευρωστρατού, επιμένοντας ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να παραμείνει ο «ακρογωνιαίος λίθος» της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωστρατού και του κοινού στρατηγείου, γιατί απλούστατα κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες (Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία) συμμερίζονται τις βρετανικές αντιρρήσεις.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρό ΝΑΤΟ». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν «παράλληλες δομές» και να εξασφαλισθεί η «συμπληρωματικότητα» στη λειτουργία τους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Γαλλίας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις βρετανικές ανησυχίες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος ομόλογός της Ζαν-Ιβ λε Ντριάν διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας ενιαίου στρατού Ευρωπαίων στρατιωτών με κοινές στολές και ιεραρχία. «Αντιθέτως, εκείνο που συζητάμε είναι ο συνδυασμός των δυνάμεων των διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών ώστε να μπορούμε να δρούμε γρήγορα και συντονισμένα όταν υπάρχει ανάγκη», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή