Σε αδιέξοδο η σύνοδος του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι

Σε αδιέξοδο η σύνοδος του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαουδική Αραβία και Ιράν διέψευσαν χθες τις προσδοκίες των επενδυτών ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σήμερα, στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Αλγερίας, το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου. Αν δεν σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι ελπίδες για συμφωνία μετατίθενται για τη σύνοδο του Νοεμβρίου.

Το ανυπέρβλητο εμπόδιο για να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ εξακολουθεί να παραμένει η αντιπαλότητα και οι διαφορετικοί στόχοι Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. «Πρόκειται για συνάντηση συμβουλευτικού χαρακτήρα», δήλωσε χθες κ. Χαλίντ αλ Φατίχ, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής του ΟΠΕΚ θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα στο Αλγέρι, ενώ στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ θα υπάρξουν και συναντήσεις με τη Ρωσία και άλλα μη μέλη του ΟΠΕΚ. «Δεν ήλθε η ώρα για αποφάσεις», υπερθεμάτισε χθες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ, προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε συμφωνία τον Νοέμβριο».

Μέλη διαφόρων εθνικών αποστολών έλεγαν χθες πως παραμένουν πολύ σημαντικές οι διαφορές μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης ώστε να ελπίζει κανείς πως θα επιτευχθεί συμφωνία. «Μην περιμένετε τίποτα αν δεν αλλάξει ξαφνικά στάση το Ιράν και συμφωνήσει στο “πάγωμα” (της παραγωγής)», είπε χθες στο Reuters αξιωματούχος του ΟΠΕΚ. Από τις αρχές του 2016 αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ προωθούν την ιδέα του «παγώματος» της παραγωγής πετρελαίου, με την ελπίδα ότι θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με αυτές που είχαν τον Ιούνιο του 2014. Το Ιράν επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να αυξήσει την παραγωγή του στα 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 3,6 εκατ. που είναι σήμερα, δηλαδή να την αυξήσει στο επίπεδο που βρισκόταν το 2012 πριν από την επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή της από τα 10,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 10,7 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με τον Γκάρι Ρος, πετρελαϊκό αναλυτή και ιδρυτή του think tank PIRA, η πρόταση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή του «είναι μια προσεκτικά υπολογισμένη κίνηση, διότι η Σαουδική Αραβία γνωρίζει πως δεν θα γίνει αποδεκτή από το Ιράν… Η Σαουδική Αραβία θέλει να επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Ιράν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή