Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για τον βιασμό

Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για τον βιασμό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το πρωί ενώπιον του ανακριτή καλούνται να καταθέσουν τέσσερις ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε ειδική πτέρυγα ανηλίκων στο hotspot της Μόριας, κατηγορούμενοι για ομαδικό βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

Συνήγορος υπεράσπισης των φερόμενων ως δραστών ανέλαβε χθες ο Δημήτρης Βασιλούδης, βάσει λίστας του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, αφού κανένας δικηγόρος δεν αναλάμβανε την υπόθεση. Δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα οι λεπτομέρειες του συμβάντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό έγινε στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου στην πτέρυγα των ανηλίκων. Το θύμα αμέσως κατήγγειλε τον βιασμό σε εργαζόμενο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες μελών του δικηγορικού συλλόγου, η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε τον βιασμό.

Από τον περασμένο Μάιο, η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» αναφέρεται στην εν λόγω πτέρυγα ως «φυλακή μέσα στη φυλακή» και κάνει συνεχείς εκκλήσεις με επιστολές και ανακοινώσεις, ώστε οι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Η τελευταία επιστολή της «Συνύπαρξης» απευθυνόταν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα τονίζοντας: «Μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο και η μεταφορά τους σε κατάλληλο περιβάλλον στην ηπειρωτική χώρα. Εμείς, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, που μήνες τώρα στηρίζουμε συνεχώς αυτά τα παιδιά με διάφορους τρόπους, κάνουμε έκκληση: Σώστε τα παιδιά».

Στο ΠΙΚΠΑ

Μάλιστα, όταν ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες, τα επεισόδια και οι πυρκαγιές στη Μόρια, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, οι περίπου 90 ανήλικοι μεταφέρθηκαν στον χώρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ. Εκείνες τις ημέρες η κυβέρνηση επεξεργαζόταν την άμεση αναχώρηση των ασυνόδευτων παιδιών από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα, εφόσον εξασφαλιζόταν ότι υπήρχαν οι αναγκαίες υποδομές.

Εντέλει η μεταφορά τους δεν πραγματοποιήθηκε, και αντίθετα επέστρεψαν στο hotspot της Μόριας, αφού στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι χώροι για όλα τα παιδιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή