Ισοσκελισμός προϋπολογισμών ΟΤΑ μέσω επιπλέον κρατικών κονδυλίων

Ισοσκελισμός προϋπολογισμών ΟΤΑ μέσω επιπλέον κρατικών κονδυλίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μέσω και του κρατικού προϋπολογισμού με επιπλέον κονδύλια, προκειμένου να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του «Καλλικράτη» που σχεδιάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για πρόταση που παρουσιάστηκε χθες από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμαρχους και περιφερειάρχες, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί και να σχηματιστεί ως νομοθετική πρόταση έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να τονισθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη πρόταση εφόσον ισχύσει, ανοίγει και πάλι την πόρτα στη σπατάλη για τους δήμους που με τη στήριξη του κράτους θα μπορούν να δανείζονται. Επιπλέον, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο οικονομικής διαχείρισης που καθορίζει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αφορά και τους δήμους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς καθώς τα ελλείμματά τους υπολογίζονται στα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εφόσον ένας δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί υπό την πίεση των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών, πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα εξυγίανσης και να περικόψει τα έξοδά του προκειμένου να λάβει τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο σύμφωνα με όσα προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών, θα θεσμοθετηθεί λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης ΟΤΑ, ο οποίος θα μπορεί να χρηματοδοτείται και από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν των θεσπισμένων κρατικών πόρων για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Επίσης, προτείνεται οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ να υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων που ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.

Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας δεσμεύτηκε ενώπιον των 27 μελών της επιτροπής ότι «το υπουργείο μετά τις αντιδράσεις δεν έχει καμία διάθεση ούτε κανένα λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση» (για τον διορισμό γραμματέων στους δήμους, που μέχρι σήμερα τοποθετούνται από τον δήμαρχο).

Η χθεσινή τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής (στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι των εργαζομένων και υπηρεσιακοί υπάλληλοι) αφορούσε στα οικονομικά των δήμων, την καταγραφή και διαχείριση της περιουσίας τους, αλλά και τα κληροδοτήματα. Στην επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες, αναμένεται να τεθεί το θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει διατυπωθεί η πρόταση να ισχύσει η απλή αναλογική, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος ο οποίος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή