Βουλή: Αντί εξηγήσεων επίθεση κατά όλων από Τσίπρα

Βουλή: Αντί εξηγήσεων επίθεση κατά όλων από Τσίπρα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία επίθεση κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος» εξαπέλυσε στο πλαίσιο συζήτησης για την Παιδεία από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του, στο επίμαχο ζήτημα των Θρησκευτικών και τη διαμάχη που έχει προκύψει με την Εκκλησία, στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και αυτό του χρέους.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών υπερασπίστηκε τη θέση ότι οι ρόλοι Εκκλησίας και κράτους στον διάλογο για την Παιδεία πρέπει να είναι διακριτοί. Υποστήριξε δε πως το μάθημα αυτό «δεν μπορεί να έχει ομολογιακό χαρακτήρα».

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας. Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είνα διακριτοί».

Αναφερόμενος στο θέμα των αιώνιων φοιτητών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τάσσονται με συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης.

«Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης», είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είναι με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

Νωρίτερα, από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και στο «παλιό πολιτικό σύστημα» και τα συστημικά, όπως είπε, Μέσα Ενημέρωσης. «Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «είναι απέναντι στην κυβέρνηση στην μάχη κατά της διαπλοκής και ότι υιοθετεί τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών».

«Η ΝΔ είναι απέναντι στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα που το στηρίζουν, το παιχνίδι της "αριστερής παρένθεσης", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και πρόσθεσε: «Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους».

Υποστήριξε παράλληλα πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα "μεταρρυθμίσεις" που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: «Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε» και πρόσθεσε: «Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν».

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση είπε πως «θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή