Η πετρελαϊκή κρίση έφερε περικοπές δημοσίων δαπανών στη Σ. Αραβία

Η πετρελαϊκή κρίση έφερε περικοπές δημοσίων δαπανών στη Σ. Αραβία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία περιορίζει τις πλούσιες παροχές του Δημοσίου από αρχές Οκτωβρίου, ξεκινώντας με μείωση 20% στη μισθοδοσία των υπουργών της κυβέρνησης και με περικοπές στις παροχές τους. Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα αναγκάζει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να δρομολογήσει πρώτη φορά περικοπές στις παροχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Tα μέτρα λιτότητας ανακοινώθηκαν ζωντανά από το κρατικό κανάλι Ekhbariya TV ενώπιον μελών του υπουργικού συμβουλίου και της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ.

Μεταξύ των μέτρων που δρομολογούνται είναι η μείωση της αμοιβής των υπερωριών κατά 25% και του βασικού μισθού κατά 50%, ενώ η ετήσια άδεια δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Εκτός της μείωσης μισθών κατά 20% για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα εφαρμοστούν επίσης περικοπές στις παροχές τους για στέγαση και στις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο, βάσει του βασιλικού διατάγματος που ανακοινώθηκε στο προαναφερόμενο κρατικό κανάλι. Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται τα στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Υεμένη εδώ και ένα 18μηνο. Επειτα από χρόνια, η Σαουδική Αραβία παρουσίασε πέρυσι δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, αναγκάζοντας έτσι την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Σαουδαράβων απασχολούνται στο Δημόσιο. Οι μισθοί και οι παροχές στο Δημόσιο αναλογούν στο 45% των κρατικών δαπανών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2015.

Προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης και να περιορίσει την εξάρτηση του κράτους από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία έχει επίσης ανακοινώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «Vision 2030», που στοχεύει στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση των μισθών του Δημοσίου στο 40% του προϋπολογισμού. Τον περασμένο μήνα, επιπροσθέτως, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» σε διάφορες αυξήσεις χρεώσεων του Δημοσίου, όπως το ύψος των προστίμων. Τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε και στη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και ύδρευσης. Κατά συνέπεια, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν 80% το 2015.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως έτσι επιτυγχάνεται ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντας τη μη αμφισβήτηση του καθεστώς του βασιλείου που παλαιότερα μοίραζε αφειδώς χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή