Προπαρασκευαστικές συναντήσεις

Προπαρασκευαστικές συναντήσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσκεκλημένος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βέρνερ Χόγερ. Ο κ. Τσακαλώτος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΕΤΕπ, «The Bridge Forum Dialogue». Και μιας και θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο θα έχει συνάντηση με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του, Πιερ Γκραμένια, αλλά και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.). Ο τελευταίος έχει αναλάβει να αποκρούσει για λογαριασμό των Ευρωπαίων πιστωτών τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για γενναία ελάφρυνση του χρέους, παρουσιάζοντας σενάρια ήπιας αναδιάρθρωσης που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ESM, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο δεν αναμένεται να εμβαθύνουν. Θα είναι απλώς μία ακόμη προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης της δεύτερης.

Επειτα από… εννέα αναβολές και πολλά, πάνω από 10, χρόνια αναμονής, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η δίκη για το σκάνδαλο της ATE Factoring. Η ATE Factoring (και όχι η ΑΤΕ Leasing που εκ παραδρομής ανέφερε η «Κ») ήταν το… πετράδι στο στέμμα του προβληματικού ομίλου, καθώς εμφάνιζε καθυστερήσεις… 97%. Η απόφαση, όπως μαθαίνουμε, θα δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου και αναμένεται με ενδιαφέρον, μήπως και λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, αν και 10 και πλέον χρόνια μετά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιοι έφταιξαν. Αλλωστε, συνολικά η ΑΤΕ Bank ήταν μία από τις πλέον αμαρτωλές περιπτώσεις της μεταπολίτευσης, τα ίχνη και οι αμαρτίες της οποίας χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου…

Απαιτούνται άμεσα μέτρα

Τη θωράκιση του τουρισμού ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτ.), με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η πολιτεία οφείλει πρωτίστως να λύσει αποτελεσματικά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, να επενδύσει στη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού και των προϊόντων του και να διαβεβαιώσει τον τομέα ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη επαναφοράς της φορολογίας σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Παράλληλα, θύμισε ότι εν μέσω εξαιρετικά πρωτόγνωρων συνθηκών ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει ακόμα μία χρονιά να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Στην Εθνική τα συμβόλαια της International Life

Την πρόθεσή της να υλοποιήσει τη συμφωνία για την ανάληψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της International Life, εφόσον ολοκληρωθούν οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Εθνική Ασφαλιστική. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, τα ασφαλιστήρια των οποίων έχει συμφωνηθεί να περάσουν στην Εθνική Ασφαλιστική, η εταιρεία διευκρινίζει ότι η ολοκλήρωση του νομικού ελέγχου –που θα γίνει από εμπειρογνώμονες επιλογής του ασφαλιστικού διαχειριστή– των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επιλεγεί να μεταβιβαστούν είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Νέα δομή στις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων

Τάξη στις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών. Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη (φωτ.) δίνονται διευκρινίσεις και προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν τα υπουργεία να οργανώσουν τις γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών τους και, γενικότερα, πώς θα μπορούσαν να αναδιοργανωθούν προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης όλων των οικονομικών υπηρεσιών υπό μία διεύθυνση. Μπορεί μπροστά στα προαπαιτούμενα μέτρα και τις αξιολογήσεις τις τρόικας κάτι τέτοιο να μην ακούγεται σημαντικό, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια δημιουργίας παρόμοιας δομής των οικονομικών υπηρεσιών όλων των υπουργείων. Κάτι που θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών που γίνονται, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να διαχειρίζεται καλύτερα τις κρατικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή