Ημέρες λατρείας

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανθρώπινο ποτάμι που αγκαλιάζει στους δρόμους της Μουμπάι το ομοίωμα του Ganesha, θεού της γνώσης για τους ινδουιστές, συμμετέχει ολόψυχα στις δεκαήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις του θρησκευτικού φεστιβάλ Ganesh Chaturthi. Στα σπίτια, στα γραφεία, σε δημόσιους χώρους, οι πιστοί προσεύχονται μπροστά σε πήλινα είδωλα του θεού, ο οποίος στη συλλογική συνείδηση είναι ταυτισμένος και με την υπερπήδηση δυσκολιών: όποια δραστηριότητα ξεκινά εκείνη την ημέρα θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Οταν η γιορτή τελειώσει, η παράδοση θέλει το άγαλμα να επιστρέφει στο νερό –και να αποσυντίθεται–, σε μια ευθεία παραπομπή στον κύκλο της ζωής. Ωστόσο, για λόγους οικονομίας, ο γύψος, μη βιοδιασπώμενο υλικό, έχει αρχίσει να αντικαθιστά τον πηλό στην κατασκευή των ομοιωμάτων, μετατρέποντας κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις λίμνες, τις θάλασσες και τα ποτάμια της χώρας σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο. Με τις… ευλογίες του Ganesha, προφανώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή