Σήκωσε το γάντι Μητσοτάκη ο Τσίπρας: προ ημερησίας για τη διαπλοκή

Σήκωσε το γάντι Μητσοτάκη ο Τσίπρας: προ ημερησίας για τη διαπλοκή

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πρόσωπα, δύο ιδεολογίες και δύο κόσμοι εμφανίστηκαν να συγκρούονται σήμερα στη Βουλή, με αφορμή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία: Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μονοπώλησαν –όπως ήταν αναμενόμενο- το ενδιαφέρον όχι μόνο μέσω της μεγάλης διάρκειας αντιπαράθεσής τους για το ζήτημα της εκπαίδευσης, όπου επιχειρήθηκε εντόνως να εμφανιστούν οι «διαφορετικές ιδεολογίες», αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έδωσαν νέο συγκρουσιακό ραντεβού, πάλι στο Κοινοβούλιο και στο άμεσο μέλλον, εκείνη τη φορά για το μείζον θέμα της διαπλοκής.

Αμφότερες οι εξελίξεις οφείλονται σε επιλογές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ήταν ο κ. Μητσοτάκης που συνέβαλε στο να συζητηθούν εκτενώς και σε βάθος τα ζητήματα της Παιδείας, αρνούμενος να ακολουθήσει την αρχική πρόκληση του πρωθυπουργού να αλλάξει την ατζέντα της σημερινής συζήτησης και να γενικεύσει την κόντρα, ανοίγοντας τη βεντάλια της θεματολογίας. Ταυτόχρονα, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ που έριξε το γάντι στον κ. Τσίπρα, προσκαλώντας τον σε μια άμεση, σε άλλη ημέρα, αντιπαράθεση για την διαπλοκή και την διαφθορά. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αποδέχεται το αίτημα και με επιστολή του αμέσως μετά προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε προσδιορισμό ημερομηνίας για μια νέα συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ειδικά για το θέμα αυτό.

«Κύριε Τσίπρα, αφιερώσατε είκοσι λεπτά από την ομιλία σας για να κάνετε γενικές αναφορές στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Καθώς σας άκουγα, σκέφτηκα ότι μάλλον ο λογογράφος σας πρέπει να έμπλεξε τις ομιλίες. Σας έδωσε μια ομιλία που είχατε κάνει πριν από τρεις μήνες. Φαίνεται ότι δεν έχετε λάβει υπόψιν τι έχει γίνει τον τελευταίο μήνα στη χώρα. Δεν ακούσατε τίποτα για τον κ. Καλογρίτσα, για την Τράπεζα «Αττικής», για τα νέα τρίγωνα διαπλοκής τα οποία χτίζονται. Τα προσπεράσατε όλα αυτά ωσάν να είναι παντελώς αδιάφορα. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Δεν έρχεστε σε αυτήν την Αίθουσα ως κατήγορος. Απολογούμενος είσαστε, κύριε Τσίπρα, για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής. Κι αν θέλετε να τα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, μην παίρνετε πολύτιμο χρόνο από μια συζήτηση για την Παιδεία. Ελάτε αύριο το πρωί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση να κουβεντιάσουμε για τα θέματα της διαπλοκής. Η κοινωνία, η οποία μας ακούει σήμερα, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το πώς θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία και πολύ λιγότερο για το πώς εσείς θα ελέγξετε το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Και για αυτά θα σας μιλήσω σήμερα. Και δεν θα μπω στον πειρασμό να αποπροσανατολίσω τη συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εδωσα την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί. Αποφάσισε να αποδράσει, να σιωπήσει για άλλη μια φορά. Ενδεχομένως τον συμβούλεψαν να μην μιλήσει οι επικοινωνιολόγοι. ‘Η ενδεχομένως να μην θέλει να λερώσει τα χέρια του, γιατί άλλοι κάνουν τη βρώμικη δουλειά, οι καναλάρχες και οι  ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Μου είπε να ζητήσω άλλη συζήτηση., Μην κάνετε αιτήματα διότι ενίοτε γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω λοιπόν πρόταση για διαπλοκή και διαφθορά. Θα έρθετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Θα είστε σε αυτή τη συζήτηση όχι απλά απολογούμενοςλ αλλά κατηγορούμενος», σχολίασε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Επί του κύριου θέματος της σημερινής συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ασκώντας κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του: «Μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος για τα θέματα παιδείας», είπε. Και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μέτωπο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και φυσικά στην πτυχή του μαθήματος των θρησκευτικών.

«Παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικοί κόσμοι: από τη μια ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και από την άλλη ο κόσμος της αγοράς», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι παρά το συγκρουσιακό περιβάλλον και στο συγκεκριμένο μέτωπο, αμφότεροι δήλωσαν ανοιχτοί σε διάλογο και αναζήτηση πεδίων συναίνεσης, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ειδικά ως προς το θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών πως δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Οι δύο άνδρες, τέλος, προσέδωσαν κάποια στιγμή και προσωπικό χαρακτήρα στην μεταξύ τους σύγκρουση: ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όταν ήταν μαθητής, σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να έχει άποψη για το δημόσιο σχολείο, καθώς μαθήτευσε και σπούδασε σε ξένα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή