Ουκρανία: Το πόρισμα για το μαλαισιανό αεροσκάφος δείχνει άμεση εμπλοκή της Ρωσίας

Ουκρανία: Το πόρισμα για το μαλαισιανό αεροσκάφος δείχνει άμεση εμπλοκή της Ρωσίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Ρωσία προήλθε ο πύραυλος BUK που κατέρριψε την πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, όπως ανακοίνωσε ομάδα διεθνών ερευνητών. Μάλιστα διευκρίνισαν ότι ο πύραυλος προήλθε από το χωριό Περβομάισκ που ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες. Πρόσθεσαν παράλληλα ότι η βάση εκτόξευσης επέστρεψε στη Ρωσία.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ είχε συντριβεί στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες.

Νωρίτερα, ένας άνδρας, συγγενής του οποίου σκοτώθηκε κατά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της εταιρείας Malaysia Airlines δήλωσε πως οι διεθνείς εισαγγελείς προσδιόρισαν πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο εκτοξεύθηκε από έδαφος που ελεγχόταν από τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αν και το Κρεμλίνο υποστήριξε επίσης σήμερα ακριβώς το αντίθετο. Ο Ρόμπι Έλερς, η ανιψιά του οποίου, η Ντέιζι, σκοτώθηκε στη συντριβή, δήλωσε πως οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 100 υπόπτους.

Τα μέλη των οικογενειών ενημερώθηκαν πριν από τα μέσα ενημέρωσης για τα ευρήματα της έρευνας. Ωστόσο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν πως η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι σίγουρο πως δεν κατερρίφθη από πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος που ελεγχόταν από τους αντάρτες.

Χαιρετίζει τα ευρήματα η Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαιρέτισε σήμερα τα ευρήματα των διεθνών εισαγγελέων, λέγοντας ότι καταδεικνύουν την «άμεση ανάμειξη» της Ρωσίας στην αεροπορική συντριβή.

Η έκθεση των ερευνητών είναι «ένα σημαντικό ορόσημο» στην πορεία για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό βάζει ένα τέλος σε όλες τις απόπειρες της Ρωσίας να δυσφημήσει τις δραστηριότητες της Κοινής Ομάδας Έρευνας και τα συμπεράσματά της διαδίδοντας διαστρεβλωμένες ή κατασκευασμένες πληροφορίες», προστίθεται στη δήλωση του ουκρανικού υπουργείου.

Η Μόσχα από την πλευρά της δήλωσε «απογοητευμένη» από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία χαρακτήρισε «μεροληπτική» και «με πολιτικά κίνητρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή