Η Σύρος σε 8+ γευστικές στάσεις

Η Σύρος σε 8+ γευστικές στάσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωινό+καφές. Στο Ελληνικό Καφενείο, απέναντι από το επιβλητικό δημαρχείο. Θες δεν θες, εδώ μπαίνεις στο «νόημα» της Σύρου. Το πρωινό έχει ελληνικές και συριανές αναφορές, το ίδιο και τα λίγα φαγητά που σερβίρονται ολημερίς. Καλός καφές, χειροποίητα αναψυκτικά, ελληνικά κρασιά. (Καραμανλή και Κουτσοδόντη, Τ/22810-89248). Επίσης, στη μυστική βεράντα του μπουτίκ ξενοδοχείου Ploes, με υπέροχη θέα στη συνοικία Βαπόρια (Απόλλωνος 2, Τ/22810-79360).

image

Φαγητό στην πόλη. Στο Περί… τίνος, στο λιμάνι. Ο Δημήτρης Πλυτάς μπολιάζει τη συριανή και κυκλαδίτικη μαγειρική με τη δική του φαντασία και τεχνικές υψηλής κουζίνας. Μη σας τρομάζει αυτό: τα φαγητά είναι comfort και οι τιμές σούπερ φιλικές. Δοκιμάστε τα βλίτα με τραγανά κρεμμύδια και κρέμα λεμονιού, το μπριάμ με ζεστό τυρόπηγμα, το φιλέτο τσιπούρας με φύκια και σόγια (Πέτρου Ράλλη 6, Τ/22810-85000). Επίσης: Στον δρόμο με τις μπουκαμβίλιες, Κλώνου και Κυπαρίσσου Στεφάνου, θα βρείτε ταβερνάκια και εστιατόρια για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Φαγητό εκτός Ερμούπολης. Στο Αλλού Γυαλού της Λίνας Φουρνιστάκη, στο Κίνι. Πάνω στη θάλασσα. Δοκιμάστε την αχινο-αυγοταραχο-μακαρονάδα, το σωστά ψημένο καλαμάρι με σάλτσα φέτας. Ε, και τις ψαρούκλες, τα όστρακα και ό,τι βγάλει η μαρμίτα της ευφάνταστης μαγείρισσας. Στα ευπώλητα ο πύργος πατάτας με κιμά ντόπιου λουκάνικου. Από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού (Τ/22810-71196). Κλείνει κάποια στιγμή αρχές Οκτώβρη.

image

Ποτό. Στο Kouchico, όπου τα βράδια συνωστίζονται ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού –κυρίως στον «προφυλαγμένο» πεζόδρομο έμπροσθεν (Εμμ. Ροΐδη και Σουρή, Τ/22813-00880)– για τα καλά, αληθινά κοκτέιλ του. Ανοιχτά από το πρωί με καλό καφέ. Επίσης, στο υπερπολύχρωμο, μποέμικο Boheme del Mar, στον γιαλό (Π. Ράλλη 10, Τ/22810-83354).


Foodie’s tip

image

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε στα εστιατόρια και τα μπαρ της Σύρου τα εκλεκτά κρασιά του μοναδικού οινοποιείου του νησιού. «Σαν τα Μάραθα», ένα νευρώδες, τραγανό Ασύρτικο, και «Φάμπρικα», ένα φρουτώδες, ανάλαφρο λευκό από Μονεμβασιά και Λευκή Κουντούρα.


Λουκούμια. Ολα τα εργαστήρια φτιάχνουν καλά λουκούμια και χαλβαδόπιτες, έχω μια μικρή προτίμηση όμως σε αυτά της οικογένειας Συκουτρή. Τα αρώματα των λουκουμιών φίνα, η υφή έξτρα μαλακή. Γλυκόζη δεν βάζουν. Θα τα βρείτε στο πρατήριο στην πλατεία Μιαούλη (Τ/22810-81390). Δοκιμάστε επίσης τις χαλβαδόπιτες με κράνμπερι! Η βιοτεχνία αναβίωσε φέτος και τα περίφημα ξερολούκουμα, ήτοι λουκούμια που έχουν στεγνώσει σε ειδικές συνθήκες φύλαξης για 12 μήνες. Ρουαγιάλ γλύκισμα. Τα δίνουν στο μπακάλικο του Πρέκα. Τα πρατήρια των άλλων λουκουμοποιείων είναι στο λιμάνι.

image

Τα ντόπια τυριά. Τα δύο τυροποιεία του νησιού, ο Ζωζεφίνος και η Τυροσύρα, παράγουν ξινοτύρια, μαραθοτύρια, γραβιέρα και την περίφημη συριανή «παρμεζάνα», το Σαν Μιχάλη – ζητήστε την καλοψημένη, ωριμασμένη επί μακρόν εκδοχή και θα μακαρίζετε την τύχη σας. Θα τα βρείτε στα εστιατόρια και τα μπακάλικα του νησιού. Ερχονται και στην Αθήνα.

image

Λούτζα και μαραθολουκάνικα. Ντόπιες ντελικατέτσες που φτιάχνουν ακόμα οι χασάπηδες. Αναζητήστε τες στα κρεοπωλεία, στην αγορά της Ερμούπολης, στα «Μανάβικα». Μια πολύ καλή εκδοχή φτιάχνει το μοντέρνο στην όψη, αλλά με μακρά ιστορία, κρεοπωλείο Ρουσσουνέλος (Ηρώων Πολυτεχνείου 50, Τ/22810-87538). Θα το βρείτε μετά το Νεώριο, στον δρόμο για το αεροδρόμιο. Η «γλυκίζουσα», μπαχαράτη λούτζα του δεν διαφέρει στα βασικά χαρακτηριστικά, είναι όμως κομμάτι πιο στιβαρή και δυνατή στα αρώματα.

image

Παντοπωλείο Πρέκας. O κ. Πρέκας έχει μαζέψει ό,τι παράγεται στο νησί – και όχι μόνο. Τα ξερολούκουμα της Συκουτρή. Τα κρασιά του ντόπιου οινοποιείου. Τυριά και αλλαντικά συριανά. Πάστα μάραθου δικιά του, μαραθοτύρι επίσης δικό του, κάππαρη ξερή! Τις ντόπιες, ελαφριές μαρμελάδες Αρωμ, τα εξαίσια βιολογικά μυρωδικά και βότανα Cyclades Organic, επίσης συριανά (Χίου 4, Τ/22810-87556).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή