ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Νεκρός πρόσφυγας από πυρά αστυνομικών σε κέντρο φιλοξενίας

AFP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ένας 29χρονος Ιρακινός που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν προσπάθησε να επιτεθεί σε έναν Αφγανό πρόσφυγα σε εστία φιλοξενίας στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσαν η γερμανική αστυνομία και οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές.

Η αστυνομία αρχικά κλήθηκε περί τις 18:30 στην εστία φιλοξενίας προσφύγων, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συλλάβει έναν 27χρονο πρόσφυγα τον οποίο βάραιναν υποψίες για σεξουαλική κακοποίηση μίας 6χρονης προσφυγοπούλας που ζει στην ίδια εστία σε κοντινό πάρκο.

Τη στιγμή που ο ύποπτος, στον οποίο είχαν περαστεί χειροπέδες, μεταφερόταν στο αυτοκίνητο των αστυνομικών, ένας άλλος πρόσφυγας βγήκε από την εστία των προσφύγων κραδαίνοντας ένα μαχαίρι και κινήθηκε εναντίον του υπόπτου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο Ιρακινός, πιθανόν ο πατέρας του μικρού κοριτσιού, κραύγασε «δεν θα φύγεις ζωντανός μετά από αυτό», μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο DPA.

«Αγνόησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις που του έγιναν να σταματήσει, με αποτέλεσμα πολλοί αστυνομικοί να ανοίξουν πυρ εναντίον του», εξήγησαν σε ανακοινώσεις τους η εισαγγελία αλλά και η αστυνομία.

Βαριά τραυματισμένος, ο 29χρονος Ιρακινός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά που αστυνομικός ανοίξει πυρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης, η αστυνομία διεξάγει εσωτερική έρευνα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια πηγή, η σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας.

Καθώς πολλά γερμανικά ΜΜΕ εγείρουν ερωτήματα για την αντίδραση των αστυνομικών, ο επικεφαλής του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς του Βερολίνου, ο Μπόντο Πφάλτσγκραφ, υπερασπίστηκε τις ενέργειές τους, επιμένοντας στο ότι είναι υποχρεωμένοι να «εμποδίζουν» πράξεις αυτοδικίας και ότι αναγκάστηκαν να αντιδράσουν σε μια «κατάσταση δυνητικά επικίνδυνη για την ασφάλειά τους».

«Οι αστυνομικοί δεν θέλουν να σκοτώνουν αλλά καθώς το κράτος δεν τους προσφέρει άλλα μέσα, είναι αναγκασμένοι», πρόσθεσε, κρίνοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να έχει λιγότερο τραγική κατάληξη αν οι αστυνομικοί ήταν εφοδιασμένοι με όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, όπως τα «τέιζερ», κάτι που αναμένεται να γίνει στο Βερολίνο.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ