Συστάσεις Κομισιόν για το Δουβλίνο

Συστάσεις Κομισιόν για το Δουβλίνο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια σειρά από δράσεις καλείται να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να αρχίσει η επανενεργοποίηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που πέρασαν μέσω της Ελλάδας σε άλλα κράτη-μέλη να επιστρέφονται στη χώρα μας. Οι δράσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο έτσι ώστε η Ελλάδα να αποφύγει μια νέα κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην έξοδο της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς από τις 7.000 που έφταναν στα ελληνικά νησιά τον Οκτώβριο του 2015 ημερησίως, το νούμερο έχει πέσει δραματικά σε περίπου 85.

«Τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε κάνει μεγάλα βήματα», δήλωνε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζοντας όμως ότι «η μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα». Και θα ήταν δύσκολο κάποιος να είναι αισιόδοξος για την εξέλιξη του προσφυγικής κρίσης καθώς, παρά τη δραματική μείωση των αφίξεων, τα νούμερα στη διαχείριση της κρίσης είναι μάλλον αποκαρδιωτικά. Οι μετεγκαταστάσεις των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία ανέρχονται σε συνολικά 5.651 άτομα, εκ των οποίων 4.455 είναι από την Ελλάδα, πολύ μακριά από τον στόχο των 120.000 ανθρώπων μέχρι το 2017. Η δέσμευση των εταίρων ήταν να πάρουν το 2016 από την Ελλάδα 30.000 άτομα και σήμερα, τρεις μήνες πριν από το τέλος του έτους, το νούμερο δεν πλησιάζει καν το 1/6.

Ο κ. Αβραμόπουλος προσπάθησε χθες να περιορίσει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη και με περαιτέρω αφίξεις μεταναστών, αυτή τη φορά από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη όταν ενεργοποιηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου. Ο ίδιος τόνισε πως «η Ελλάδα φιλοξενεί πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και έχει φτάσει στο όριό της», προσθέτοντας πως στη μεταβατική περίοδο, μέχρι δηλαδή να γίνει η αναθεώρηση του Δουβλίνου, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν επιστροφές. Συγχρόνως όμως αναγνώρισε ότι υπάρχει και η νομική διάσταση της συμφωνίας, λέγοντας ότι «τα κράτη έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν ό,τι έχουμε από κοινού συμφωνήσει» και διευκρίνισε ότι οι όποιες επιστροφές θα γίνονται σταδιακά και με εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Η Επιτροπή υιοθέτησε χθες μια σειρά από συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτές είναι 1) δημιουργία ανοιχτών χώρων υποδοχής προσφύγων, 2) εξασφάλιση της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, 3) επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη-μέλη, 4) εκτίμηση των αναγκών και επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, 5) δωρεάν νομική βοήθεια στους πρόσφυγες, 6) χώροι υποδοχής ευάλωτων ομάδων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων. Για όλα τα παραπάνω η Ε.Ε. θα στηρίξει χρηματοδοτικά την Ελλάδα, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η Ελλάδα βρίσκεται αποκλεισμένη αυτή τη στιγμή καθώς αν δεν αρχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία του Δουβλίνου και να κάνει τις παραπάνω συστάσεις, τότε δεν θα ομαλοποιηθεί η Συνθήκη Σένγκεν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).

Επανεγκαταστάσεις

Σχετικά με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι επανεγκαταστάσεις Σύρων από την Τουρκία έχουν αποκτήσει έναν σταθερό ρυθμό, ενώ χθες η Επιτροπή υπέγραψε τη δωρεά 600 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε συνολικά το ποσό προς την Τουρκία να είναι 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. που υποχρεούται η Ε.Ε. να δώσει μέχρι το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή