Επιστολή Ιερωνύμου στους αρχηγούς

Επιστολή Ιερωνύμου στους αρχηγούς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δρόμο επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών άνοιξε η χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας. Ο δρόμος του ανοικτού διαλόγου από μηδενική βάση και με άνεση χρόνου, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, προϋποθέτει βεβαίως «κόκκινο φως» στα σχέδια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «σας βεβαιώνω ότι και ο πρωθυπουργός με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί και ούτε μπορεί να αποκοπεί η Ορθοδοξία με την πατρίδα μας». Για να προσθέσει: «Χαίρομαι που αυτή η συνάντηση γίνεται έπειτα από αποδοχή από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ξεκινά διάλογος από μηδενική βάση και μάλιστα επειδή τον ρώτησα, το διευκρίνισα αυτό, αφορά και τα βιβλία που θα γραφτούν. Το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας της Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας».

Από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει κατ’ αρχάς ικανοποίηση για τις δηλώσεις αυτές, ενώ εκτιμούν πως και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή έδειξε δυνατότητες για να ανοίξει η πόρτα του διαλόγου. Ξεκαθαρίζεται όμως πως δεν γίνονται αποδεκτά τετελεσμένα, καθώς και πως αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη συνάντηση πριν από την πραγματοποίηση της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη.

Είχε προηγηθεί πολυσέλιδη επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία ασκείται αυστηρή κριτική στον υπουργό Παιδείας. «Αραγε στη δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;», αναρωτιέται ο Αρχιεπίσκοπος και απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Φίλη πως «η Πολιτεία αποφασίζει» τονίζει: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, στον τομέα της θρησκευτικής αποστολής Της, δεν εκπροσωπεί τη θρησκευτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας; Απευθυνόμαστε λοιπόν στην πολιτική ηγεσία της Πατρίδας ως μια κοινωνική ομάδα, ενότητα Κλήρου και Λαού, επί ενός ζητήματος θρησκευτικής αγωγής, που μας αφορά».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει πως «το μάθημα των Θρησκευτικών τώρα πλέον έγινε “κατηχητικό” μετά τις υπουργικές αποφάσεις στις 13.9.2016, διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο. Παράλληλα, συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζοντας την ιδιαιτερότητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικής παράδοσης, αφού τα καταβιβάζει και τα μελετά στο επίπεδο του απλού κοινωνικού ή φιλοσοφικού κινήματος, όπως ο τροτσκισμός ή η οικολογική κίνηση».

Ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής χθες αναφέρθηκε ξανά στη στάση της Εκκλησίας τις περιόδους της κατοχής και της στρατιωτικής δικτατορίας, λέγοντας πως ήταν δύο οι Μητροπολίτες που ανέβηκαν στο βουνό. Επιπλέον, ζήτησε από την Εκκλησία να καταδικάσει τον μητροπολίτη Αμβρόσιο για την κυκλοφορία υβριστικού φυλλαδίου εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή