Βερολίνο, Deutsche Bank διαψεύδουν σχέδια κρατικής διάσωσης

Βερολίνο, Deutsche Bank διαψεύδουν σχέδια κρατικής διάσωσης

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνήθηκε χθες η γερμανική κυβέρνηση ότι επεξεργάζεται σχέδια για πιθανή κρατική διάσωση της Deutsche Bank, διαψεύδοντας πληροφορίες της Die Zeit, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο έχει προετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για κρατική ενίσχυση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, η οποία έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες, η Die Zeit είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις γερμανικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές των τραπεζών, επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις. Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, μια πρόταση είναι να βοηθηθεί η Deutsche Bank, εν ανάγκη μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων, ώστε να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς να υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη ακόμη και να ενισχύσει την τράπεζα με αντάλλαγμα το 25% των μετοχών της. Η Deutsche Bank έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των αγορών, αφότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απαιτήσει προ 20 ημερών την καταβολή 12,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την παραπλανητική, όπως τη χαρακτηρίζει, πώληση τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων από την Deutsche Bank λίγο πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Χθες, η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με άνοδο 2,22% από το χαμηλότερο επίπεδο μετά το 1983 όπου είχε βρεθεί την Τρίτη. Από την αρχή του έτους η μετοχή της DB έχει υποχωρήσει κατά 51,9% και η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί στα 14,9 δισ. ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με την D.B. κατά την εμφάνιση του χθες στη γερμανική Βουλή, ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες τράπεζες. Μιλώντας κατά την έξοδό του σε δημοσιογράφους ο κ. Ντράγκι ερωτήθηκε και πάλι και απάντησε πως «αν μια τράπεζα αποτελεί συστημική απειλή για την Ευρωζώνη, αυτό δεν μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού – έχει να κάνει με άλλους λόγους». Πρόσφατα, το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει σε έκθεσή του για την κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος την Deutsche Bank τη μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα του συστήματος. Πολλοί Γερμανοί βουλευτές κατηγορούν την ΕΚΤ για την κακή πορεία της D.B., υποστηρίζοντας ότι αιτία για τα άσχημα οικονομικά της αποτελέσματα είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Αντιμέτωπη με υψηλά πρόστιμα για αμαρτίες του παρελθόντος, η γερμανική τράπεζα έχει αρχίσει να πουλάει περιουσιακά της στοιχεία και να απολύει εργαζομένους. Χθες ανακοίνωσε ότι πούλησε τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Abbey Life έναντι 1,07 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Bild, ο κ. Τζον Κράιαν, διευθύνων σύμβουλος της DB, είχε διαβεβαιώσει ότι «δεν υπάρχει θέμα» κρατικής διάσωσης, αλλά και ότι η τράπεζα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Die Zeit, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζονται για την περίπτωση στην οποία η DB αναγκαζόταν να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να πληρώσει το πρόστιμο προς τις αμερικανικές αρχές, αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση από την αγορά. Η διοίκηση της DB έχει ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να πληρώσει 12,5 δισ. στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι περιμένει πως θα μειωθεί το ύψος του προστίμου. Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, η DB θα μπορούσε να περιμένει ότι θα καταβάλει ποσόν μεταξύ 2,5 δισ. ευρώ και 7,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους οικονομικούς αναλυτές, αν το πρόστιμο που τελικά θα επιβάλει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είναι μεγαλύτερο από 4,5 δισ. ευρώ, τότε η Deutsche Bank θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Με την κεφαλαιοποίησή της να έχει υποχωρήσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες για τους μετόχους της τράπεζας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε χθες αμέσως τις πληροφορίες της Die Zeit, αναφέροντας σε ανακοίνωση Τύπου πως «το δημοσίευμα είναι λανθασμένο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν προετοιμάζει σχέδιο διάσωσης, δεν υπάρχει λόγος να προβαίνει κανείς σε εικασίες επ’ αυτού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή