Διπλός Γολγοθάς η αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία για πολλούς ασθενείς

Διπλός Γολγοθάς η αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία για πολλούς ασθενείς

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα και παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μένουν συχνά εκτός λειτουργίας και προσωπικό που αριθμητικά υπολείπεται πολύ των διεθνών στάνταρντ είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Οπως τονίζουν, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι ένας νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαρόμενους, όταν σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής ανά τρεις. Προσθέτουν δε ότι πολλές νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα οι αιμοκαθαρόμενοι να είναι αναγκασμένοι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που κάνει λόγο για εγκληματική αδιαφορία των υπουργών Υγείας για τις συνθήκες νοσηλείας στις ΜΤΝ, κατέγραψε τα προβλήματα των μονάδων ανά νοσοκομείο, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των αιμοκαθαρόμενων ασθενών που συχνά αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης η μονάδα λειτουργεί οριακά. Εντεκα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία. Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάζουν βάρδια, ενώ κάποιοι προσέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα. Οι βάρδιες έγιναν τέσσερις που σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς τελειώνουν την αιμοκάθαρση νύχτα. Στο νοσοκομείο Νάξου, η ΜΤΝ δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Εξι μηχανήματα –το ένα δωρεά ακτοπλοϊκής εταιρείας– μένουν παροπλισμένα. Μάλιστα προσφέρθηκε ο αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής να καλύψει το κόστος λειτουργίας τους σε υλικό και προσωπικό. Από τους 100 αιμοκαθαρόμενους, κάποιοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν και άλλοι μέρα παρά μέρα ταξιδεύουν για αιμοκάθαρση στη Σύρο ή την Αθήνα.

Στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Αγιος Παύλος, τα 18 μηχανήματα είναι παλαιότατα καθώς το νεότερο εξ αυτών αγοράστηκε το 2004. Το ίδιο και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι παλιές και φθαρμένες οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Στα νοσοκομεία Εδεσσας και Κομοτηνής τα μηχανήματα βγαίνουν εκτός λειτουργίας συχνά λόγω παλαιότητας, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Στο νοσοκομείο Καβάλας η μονάδα με 14 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό εξυπηρετεί 81 αιμοκαθαρόμενους, στο νοσοκομείο Ξάνθης με 20 νοσηλευτές, 80 αιμοκαθαρόμενους, και στο νοσοκομείο Δράμας με 17 νοσηλευτές, 75 αιμοκαθαρόμενους. Στο Αλεξάνδρα, η στελέχωση της μονάδας είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα. Μεγάλη επιβάρυνση καταγράφεται στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων της Αθήνας, όπως στον Ευαγγελισμό, στο Γενικό Κρατικό και στο Ιπποκράτειο κατά τις εφημερίες, όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται ασθενείς ανασφάλιστοι μη εγγεγραμμένοι στη «λίστα ασθενών της μονάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή