Μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατέληξαν χθες το βράδυ τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Στην επίσημη σύνοδο του Οργανισμού τον Νοέμβριο οι παραγωγοί θα συμφωνήσουν συγκεκριμένο επίπεδο παραγωγής για κάθε κράτος-μέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, τον Νοέμβριο τα μέλη του ΟΠΕΚ θα επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας και με παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ ώστε να πετύχουν γενικευμένη μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ Ιράν, Νιγηρία και Λιβύη θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν πετρέλαιο «στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν έντονη άνοδο χθες βράδυ, μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας για την οποία δεν υπήρχαν ιδιαίτερες προσδοκίες τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας των διαφορών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 4,79%, στα 46,81 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent ενισχυόταν κατά 5,20%, στα 48,36 δολάρια το βαρέλι. Τον Αύγουστο η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ είχε ανέλθει στα 33,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η αγορά δεν περίμενε την επίτευξη συμφωνίας και παρά τη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου μετά την ανακοίνωσή της, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς παρέμεναν σκεπτικοί. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο θα παράγει κάθε χώρα. Θέλω να ακούσω τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου να λέει ότι δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο. Οσον αφορά στους Σαουδάραβες (η επίτευξη της συμφωνίας), έρχεται σε αντίθεση σε όσα έλεγαν», σχολίασε στο Reuters ο κ. Τζεφ Κουίγκλεϊ, επικεφαλής αγορών ενέργειας στην Stratas Advisors στο Χιούστον των ΗΠΑ. Η παραδοχή του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου ότι θα επιτραπεί σε Ιράν, Λιβύη και Νιγηρία να παράγουν όσο πετρέλαιο μπορούν εντός λογικού πλαισίου, αποτελεί αλλαγή στρατηγικής για το Ριάντ, το οποίο μέχρι την Τρίτη επέμενε ότι θα συμφωνούσε στο «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και τα μη μέλη του Οργανισμού. Μέχρι την Τρίτη η Σαουδική Αραβία επέμενε ότι και η παραγωγή του Ιράν πρέπει να «παγώσει στο τρέχον επίπεδο, ενώ η Τεχεράνη ισχυριζόταν ότι έχει το δικαίωμα να την αυξήσει στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2012 πριν από την επιβολή και του ευρωπαϊκού εμπάργκο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή