Πολιτική κουζίνα με σαλάτα α λα Φωτίου

Πολιτική κουζίνα με σαλάτα α λα Φωτίου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαλάτα –για να μιλάμε με όρους μαγειρικής– τα έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, καθώς κατάφερε με την τοποθέτησή της σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει στο πόδι όλο το υπουργείο Εργασίας. Αναλύοντας, σε κομματικό κοινό μεν, δημόσια δε, το αφήγημα της κυβέρνησης «όλοι είναι εναντίον μας», προκάλεσε σάλο στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι μόλις το 15% αυτών είναι ικανό και εργάζεται στο πλάι της, ενώ το υπόλοιπο 85% είτε είναι τεμπέληδες είτε υπονομεύουν εσκεμμένα το έργο της. Αν και η υπουργός τούς κατηγόρησε για ολιγωρία, η αντίδραση των υπαλλήλων του υπουργείου ήταν άμεση. Της βγήκαν μάλιστα από τ’ αριστερά, καλώντας τη να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, μέρος των οποίων προκαλεί η ίδια ή επιτείνει εξαιτίας της υποταγής της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει, στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στις απαιτήσεις των διεθνών και εγχώριων ελίτ…

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται στην επόμενη συνεδρίασή της να εγκρίνει την πρώτη άδεια στην Ελλάδα για την πρώτη πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding). Πρόκειται για το πρόγραμμα act4Greece που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και με τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Ιδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Λάτση, το ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι εγκρίσεις για δύο ακόμη πλατφόρμες που θα λάβουν μικρομεσαίες ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν ήδη επιλεγεί.

Πολιτική αβεβαιότητα

Σημαντικούς κινδύνους εξακολουθεί να βλέπει για τις εγχώριες τράπεζες η JP Morgan, ενώ σημειώνεται ότι η πολιτική κατάσταση αποτελεί άλλη εστία αβεβαιότητας. Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει «μεικτά» τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι εγχώριες τράπεζες, σημειώνοντας ότι η επιστροφή του κλάδου σε κερδοφορία θα γίνει μετά το τέλος της ύφεσης. Σε ό,τι αφορά την πορεία των τραπεζικών μετοχών σημειώνεται ότι έχουν καταγράψει απώλειες 46,3% από τις αρχές του έτους, ενώ την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημειώνει απώλειες 26,7%. Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες τιμές των εγχώριων τραπεζικών μετοχών διαμορφώνονται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου.

Συμμετοχή EBRD σε δάνειο του ομίλου Fourlis

Με ποσό από 8 έως 10 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 20% της έκδοσης, θα συμμετάσχει η EBRD στο ομολογιακό δάνειο 40 εκατ. ευρώ του ομίλου Fourlis. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ομίλου, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν σταδιακά για μείωση δανεισμού, για επενδύσεις στη βελτίωση των καταστημάτων, για εκσυγχρονισμό του κέντρου διανομής και αποθήκευσης και για κεφάλαια κίνησης. Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο του ΚΟΔ έχει προσδιοριστεί στο 5%, σταθερό καθ’ όλη την πενταετή διάρκειά του, και ο τόκος καταβάλλεται δεδουλευμένος ανά τρίμηνο.

Ετοιμοπόλεμα καρφιά προς κάθε κατεύθυνση

Μπορεί αυτές τις μέρες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά όπως φαίνεται δεν ξεχνάει να πετάει και τα «καρφιά» του για την Ελλάδα. Μεταξύ των πολλών δηλώσεων που έκανε χθες, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση του ότι δεν χρειάζονται μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να παραμείνει ενεργό στην Ελλάδα. Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε γνώριζε ότι ο Ελληνας ομόλογός του Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είχε συνάντηση χθες με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ και πως ένα από τα θέματα που θα συζητείτο θα ήταν και αυτό του χρέους. Και στο…παρεμπιπτόντως έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή