Οι κορδωμένοι υπουργοί και η καταιγίδα φόρων

Οι κορδωμένοι υπουργοί και η καταιγίδα φόρων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εικόνα των δημοσίων οικονομικών αναδύεται μια ανακατωσούρα και προχειρότητα. Εις βάρος, όμως, του πολίτη και των επιχειρήσεων. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επιχαίρει επειδή στο οκτάμηνο του έτους το έλλειμμα του κράτους είναι μικρότερο κατά 100 εκατ. από την ίδια περυσινή περίοδο. Εστω! Δεν είναι όμως καθόλου λογικό να χαίρεται το υπουργείο του κ. Τσακαλώτου επειδή πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι διαφορά μεταξύ των φόρων και των εξόδων χωρίς τη δαπάνη για τους τόκους του χρέους, εντυπωσιακά μεγαλύτερο από εκείνο που είχε προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό.

Πράγματι, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού για την τρέχουσα δημοσιονομική διαχείριση είναι να αφήσει πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση πήρε από την οικονομία πλεόνασμα 3.751 εκατ. ευρώ. Μια διαφορά 2.771 εκατ. ευρώ, που πιέζει κατ’ αναλογίαν στην κατεύθυνση της ύφεσης. Σημειώστε ότι το ψηφισμένο από τη Βουλή και συμφωνημένο με την τρόικα πλεόνασμα για ολόκληρο τον χρόνο είναι 3.706 εκατ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ήδη επιτύχει στα δύο τρίτα του χρόνου.

Η «επιτυχία» της νεομνημονιακής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών μόνον κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σε όσους γνωρίζουν τόσα οικονομικά ώστε να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης. Φαντασθείτε ότι το υπουργείο σημειώνει με καμάρι την αύξηση κατά 14% πλέον του στόχου στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, στις επιχειρήσεις δηλαδή. Παρόμοιες «επιτυχίες» ανακοινώνει με υπερηφάνεια το υπουργείο για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων (+55,5%), τα τέλη κυκλοφορίας (+16,2%) ή τον φόρο καπνικών προϊόντων (+13,5%), ακόμη και στον φόρο ιδιωτικών ασφαλίστρων (+14,5%).

Ενδιαφέρον έχει, επιπλέον, το γεγονός ότι η υπερφορολόγηση καλύπτει την ανευθυνότητα αρχικώς και την ανικανότητα διαχείρισης στη συνέχεια, που αποκαλύπτεται με την απώλεια κρίσιμων εσόδων. Πράγματι, η δήθεν κατάργηση του δεύτερου μνημονίου έδωσε τη δυνατότητα στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και την ΕΚΤ, που είχαν αγοράσει ομόλογα το 2010, να σταματήσουν τις επιστροφές των διαφορών μεταξύ τιμής κτήσης και αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να έχει χάσει, μέχρι στιγμής, το κράτος 225 εκατομμύρια. Μειωμένες είναι και οι εισπράξεις αποκρατικοποιήσεων κατά 60% ακόμη και τα έσοδα από το πρόγραμμα υποστήριξης των τραπεζών (-53,2%), ένα άθροισμα 405 εκατ. ευρώ που λείπουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τρύπα που καλύπτεται από την υπερφορολόγηση αλλά και από τη σχεδόν κατάργηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που τόσο απαραίτητη είναι για τη συντήρηση των υποδομών και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο ζήλος των νεομνημονιακών υπουργών, σε συνδυασμό με την επιτηδευμένη αδιαφορία των Ευρωπαίων, βλάπτει σοβαρά την οικονομία, διαλύει την κοινωνία και κάνει τη ζωή των ανθρώπων ακόμη πιο μίζερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή