Κομισιόν: «Χαμένος στην μετάφραση» ο Αυστριακός Επίτροπος για «Τσαμουριά»

Κομισιόν: «Χαμένος στην μετάφραση» ο Αυστριακός Επίτροπος για «Τσαμουριά»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λάθος «χαμένο στην μετάφραση» αποδίδουν στις Βρυξέλλες το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε ο Αυστριακός Επίτροπος Γ. Χαν όταν απάντησε γραπτά σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μ. Σπυράκη αναφέροντας ότι μεταξύ των ανοικτών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας  είναι «η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα».

«Εδώ είναι θέμα άνευ σημασίας» δήλωνε στην «Κ» ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι δεν απασχόλησε το θέμα αυτό ποτέ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχει καμία «κοινοτική ένταση». Σε λάθος των συνεργατών του Επιτρόπου που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερώτημα ήταν η εξήγηση που δίνεται στους κύκλους των Βρυξελλών και μίας «ατυχούς απάντησης» η οποία προκάλεσε «υπερβολικές αντιδράσεις» τόσο στην Αθήνα και στο υπουργείο εξωτερικών όσο και στην Ευρωβουλή από την κ. Μαρία Σπυράκη που έκανε και το ερώτημα, λέει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το θέμα ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο αν οι διαδηλώσεις του κόμματος των Τσάμηδων που γινόντουσαν στα Τίρανα με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά είναι στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα.

Στην απάντηση του ο κ. Χαν αφού  έκρινε θετικά το γεγονός ότι η συχνότητα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των αρχών της Αλβανίας και της Ελλάδας έχει αυξηθεί, και επικρότησε  το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων έκανε και το ατόπημα συγκεκριμενοποιώντας τα εκκρεμή ζητήματα σε θέματα που για την ελληνική πλευρά δεν είναι εκκρεμή. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ανέφερε «την οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα».

Η απάντηση της ελληνίδας ευρωβουλευτή κ. Μ. Σπυράκη δεν άργησε να έρθει χαρακτηρίζοντας την απάντηση του κ. Χαν «ανιστόρητη και αναληθή» προσθέτοντας ότι «κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά».

Σήμερα η εκπρόσωπος του Επιτρόπου προσπάθησε να διορθώσει το λάθος λέγοντας πως «η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις» . Συγχρόνως προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας πως «η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση των δύο κρατών  για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα που χρειάζονται ξεκαθαριστούν για να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν πήγε παρακάτω από αυτό και δεν λαμβάνουμε καμία θέση σε διμερή ζητήματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή