Νέες εκδόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΛΑΣΙΚΟ

ΓΙΟΧΑΝ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΦΟΝ ΓΚΑΙΤΕ

Ενας άνδρας πενήντα ετών

μτφρ.: Σμαράγδα Αλεξάνδρου

εκδ. Ποικίλη Στοά

Το κείμενο εντάχθηκε στο δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος για τον Βίλχελμ Μάιστερ, ενώ στην παρούσα μορφή η νουβέλα κυκλοφόρησε αυτοτελώς το 1929. Η αφήγηση επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα του επερχόμενου γήρατος. Περιγράφονται με καθαρότητα, χωρίς μελοδραματισμούς, αλλά με την ακρίβεια και την ψυχραιμία που δίδει η απόσταση, καταστάσεις που αποδεικνύονται κωμικές, αν και υποδηλώνουν την απογοήτευση του ατόμου που πλησιάζει τα πενήντα. Ο Τόμας Μαν, που επηρεάστηκε από το συγκεκριμένο έργο όταν έγραφε τον «Θάνατο στη Βενετία», είχε χαρακτηρίσει την ιστορία του Γκαίτε «ένα σύνολο ανατριχιαστικά κωμικών και στενόχωρων καταστάσεων, με τις οποίες, όμως, γελάμε με ευλάβεια».

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΚΟΛΕΤΣΟΣ

Λαογραφική ύλη

Ντοπιολαλιές

εκδ. Δεδεμάδης

Κολιτσάκι ονομάζουν στην Τριφυλία της Μεσσηνίας το άγκιστρο του σαμαριού, κοκκοσιάλι το χαλάζι και κόλαρη την άκρη του πεζουλιού στο κτήμα. Καθώς τα μαζικά μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς και η υποχρεωτική εκπαίδευση εξαλείφουν τις διαφορές που επί αιώνες χαρακτήριζαν κάθε τόπο, ο Δημήτριος Ι. Κολέτσος αποφάσισε να συλλέξει πολλές εκατοντάδες λέξεις της περιοχής του και να τις παραδώσει στους νεότερους ελπίζοντας πως το έργο του θα αποτελέσει βοήθημα για τους ιστορικούς και λαογράφους. Στη νέα β΄ έκδοση περιλαμβάνεται παράρτημα με την ερμηνεία «ντοπιολαλιών» του μικρασιατικού και του κυπριακού ελληνισμού.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΝΤΑΝ ΟΖΕΡ

Ο θείος Καρνίκ

μτφρ.: Γιώργος Μπόζης

εκδ. Τσουκάτου

Επτά χαριτωμένα διηγήματα μας συστήνονται, γραμμένα από έναν Πολίτη Αρμένιο (1927-1994), ο οποίος σκιαγραφεί χαρακτήρες και πορτρέτα Αρμενίων μικροαστών, κατοίκων της Πόλης, της οποίας περιοχές ζωντανεύουν. Ανθρωπιά, χιούμορ, σαρκασμός, ειρωνεία, σε λιτές, ακριβείς περιγραφές για το ευμετάβλητο της ανθρώπινης μοίρας. Ο άνεργος νέος ζητάει δουλειά από έναν ομοεθνή του και μαθαίνει πώς χαρακτηρίζουν οι άλλοι τον πατέρα του, το παιδί για όλες τις δουλειές απογοητεύεται από τη συμπεριφορά του αφεντικού του όταν το σκυλάκι του περνάει καλύτερα από τον ίδιο, ο θείος Καρνίκ πηγαίνει με τη γυναίκα του να διασκεδάσει προσκεκλημένος του σεφ γνωστού εστιατορίου και εκεί διαπιστώνει πόσο ασήμαντος είναι.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

GEMMA ELWIN HARRIS επιμ.

Εχεις απάντηση; Νο 2

μτφρ.: Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός

Γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν φταρνιζόμαστε; Εχουν όλα τα ζώα εγκέφαλο; Εχει άκρη το σύμπαν; Πώς επιλέγουν οι χήνες τη χήνα που πετάει πρώτη στον σχηματισμό V του σμήνους τους; Εχουν πρωτοτυπία, δροσιά και λογική οι ερωτήσεις που θέτουν τα παιδιά – σαφείς, απλές και συχνά εύστοχες. Για τις απαντήσεις στα αφελή και σοφά ερωτήματά τους, η δημοσιογράφος Gemma Elwin Harris απευθύνθηκε σε 111 ειδικούς, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο διάσημος φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο φιλόσοφος-γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, ο ερευνητής στο Κέμπριτζ Σάιμον Μπάρον-Κοέν, η παλαιοντολόγος Λουίζ Λίκι, αλλά και ο Πολ Μακάρτνεϊ των Μπιτλς…

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΛΙΠ Κ. ΝΤΙΚ

Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς

μτφρ.: Δημήτρης Αρβανίτης

εκδ. Κέδρος

Ενα από τα αριστουργήματα του Φίλιπ Κ. Ντικ κυκλοφόρησε εσχάτως: το μυθιστόρημα «Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς» είναι ένα συναρπαστικό μείγμα επιστημονικής φαντασίας και μεταφυσικής αγωνίας. Η δύναμη της γραφής του και η φαντασία του τον τοποθετούν, ωστόσο, πέρα και πάνω από την επιστημονική φαντασία. Εδώ δίνει ένα ακόμη ρεσιτάλ ως προς τον συνδυασμό θριλερικής πλοκής και φιλοσοφικής, με την ευρεία έννοια, αναζήτησης πάνω σε ζητήματα συνείδησης και αντίληψης, καθώς επίσης και πάνω στη ρευστή –για τον ίδιο– έννοια της πραγματικότητας.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή