Ασκηση δίωξης κατά Ροβ. Σπυρόπουλου

Ασκηση δίωξης κατά Ροβ. Σπυρόπουλου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίωξη πρώτη φορά για οικονομική διαχείριση από πολιτικό κόμμα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά το τέλος της πολύμηνης έρευνας στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που έφθασαν στη Δικαιοσύνη μετά τον εσωτερικό έλεγχο που διενήργησε στα ταμεία του η πολιτική ηγεσία που διαδέχθηκε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η εισαγγελική έρευνα, που κατέληξε σε άσκηση διώξεων για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος τού για χρόνια υπευθύνου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος είχε ευδόκιμη θητεία και στη διοίκηση του ΙΚΑ, ξεκίνησε όταν στις δικαστικές αρχές διαβιβάστηκαν τα πορίσματα ορκωτών λογιστών στους οποίους ανατέθηκε εσωτερικά ο έλεγχος των οικονομικών του κόμματος για την περίοδο 2004 – 2012. Η δίωξη –για απιστία και απάτη– αφορά μόνο στο πρόσωπο του Ροβέρτου Σπυρόπουλου και η ευθύνη δεν έχει επεκταθεί σε πολιτικούς που διετέλεσαν σε ηγετικές θέσεις του Κινήματος. Αλλωστε, ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο μόνος που εκλήθη από την εισαγγελία να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο των ερευνών ως ύποπτος και στη συνέχεια βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των εισαγγελικών ερευνών, η εις βάρος του κατηγορία για το αδίκημα της απιστίας σχετίζεται με το ότι εντοπίστηκαν παρατυπίες στην οικονομική διαχείριση των πόρων του ΠΑΣΟΚ, παραστατικά για σημαντικά ποσά δεν βρέθηκαν, ενώ στο ταμείο του κόμματος για την επίμαχη περίοδο 2007 – 2009 υπήρχαν 15 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η κατηγορία της απιστίας σχετίζεται μόνον με τον τρόπο παράτυπης διαχείρισης και δεν συνδέεται με οικονομικές καταχρήσεις, καθώς τέτοιο αδίκημα δεν βαρύνει τον κ. Σπυρόπουλο.

Παράλληλα, η κατηγορία της απάτης, που ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος –και πάλι εις βάρος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου– σχετίζεται με τη δανειοδότηση του ΠAΣOΚ αργότερα, το 2010. Τότε το ΠAΣOΚ έλαβε δάνειο από την Τράπεζα Αττικής, όπως και άλλα κόμματα, προσφέροντας, κατά τη συνήθη πρακτική, ως εγγύηση τη μελλοντική κρατική του χρηματοδότηση. Η απάτη, κατά την εισαγγελία, έγκειται στο ότι η εν λόγω μελλοντική χρηματοδότηση, που προσφέρθηκε ως εγγύηση για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ, είχε προηγουμένως προσφερθεί ως εγγύηση και σε τρεις ακόμα τράπεζες που είχαν και αυτές δανειοδοτήσει το κόμμα. Η υπόθεση θα περάσει στα χέρια ειδικού ανακριτή διαφθοράς, που θα λάβει απολογία από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή