ΚΟΣΜΟΣ

«Χειρουργικά πλήγματα» από την Ινδία στο Κασμίρ

Α.Ρ., REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ. Η Ινδία ανακοίνωσε χθες ότι εξαπέλυσε «χειρουργικά πλήγματα» στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι έπληξε «βάσεις από τις οποίες επρόκειτο να εκδηλωθούν τρομοκρατικά πλήγματα». Την ίδια στιγμή οι ινδικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σφοδρή εξέγερση στο κομμάτι του Κασμίρ που ελέγχουν, καθώς ο πληθυσμός έχει ξεσηκωθεί μετά τη δολοφονία σημαντικής φυσιογνωμίας του αυτονομιστικού κινήματος από Ινδούς στρατιώτες στις 8 Ιουλίου.

Από τις 9 Ιουλίου, όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κασμίρ έχουν κλείσει, ενώ οι άγριες διαδηλώσεις που συστηματικά ξεσπούν αντιμετωπίζονται με πραγματικά πυρά, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 80 πολίτες.

Τον περασμένο μήνα, 17 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη Ούρι του ινδικού Κασμίρ, σε ενέδρα την οποία η Ινδία απέδωσε σε τρομοκράτες που προήλθαν από το Πακιστάν. Η ινδική επιδρομή που ανακοινώθηκε χθες εξελήφθη ως απάντηση στο αιματηρό εκείνο πλήγμα. Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, συνομίλησε χθες με τον Ινδό ομόλογό της Ατζίτ Ντοβάλ με θέμα την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας. Στο μεταξύ, ο Μάικλ Κούγκελμαν, ερευνητής του Ινστιτούτου «Γούντροου Γουίλσον» στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι οι εξεγερμένοι του Κασμίρ «δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την παγκόσμια στόχευση διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα. Παρακινούνται από τοπικά ερεθίσματα, δηλαδή από τη βία με την οποία αντιμετωπίζονται από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ