Σε ανοδική τροχιά η γερμανική οικονομία

Σε ανοδική τροχιά η γερμανική οικονομία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί το 2016 με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, σύμφωνα με την πρόβλεψη του οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου. Στην εξαμηνιαία πρόβλεψή τους, που δημοσιεύτηκε χθες, οι οικονομολόγοι του Ifo προβλέπουν ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,9% το 2016, από ρυθμό ανάπτυξης 1,6% που προέβλεπαν την άνοιξη. Εφόσον επαληθευθεί η πρόβλεψή τους, η γερμανική οικονομία θα έχει πετύχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2011. Αντιθέτως, η πρόβλεψη για το 2017 περιλαμβάνει μικρή αναθεώρηση προς το χειρότερο, ενώ το γερμανικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 1,4% από 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2018 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,8%. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2016 θα οφείλεται κυρίως στη μεγάλη δυναμική της γερμανικής αγοράς εργασίας.

Με την απασχόληση σε υψηλό επίπεδο και την ανεργία σε χαμηλό ενισχύεται η εσωτερική κατανάλωση. Θετική είναι και η συμβολή των δαπανών του γερμανικού κράτους προκειμένου να ενσωματώσει το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν πάει στη Γερμανία το τελευταίο έτος. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 6,1% (για την περίοδο μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών) και ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να φτάσει τα 44 εκατ. το 2017 και τα 44,5 εκατ. το 2018. Οι νέες προβλέψεις επιβεβαιώνουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που είχε πει την Τετάρτη στους Γερμανούς βουλευτές ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα είναι θετική για ολόκληρη την Ευρωζώνη και σίγουρα για τη Γερμανία. Η πτώση του κόστους δανεισμού έχει θετική επίδραση τόσο στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας όσο και σε αυτά των εταιρειών. Παράλληλα η εξασθένηση του ευρώ ευνοεί τις χώρες με μεγάλες εξαγωγές, όπως η Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή