«Kόφτης» σε συνταγογραφούμενα φάρμακα

«Kόφτης» σε συνταγογραφούμενα φάρμακα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρά όρια στην ποσότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θέτει από τα μέσα Οκτωβρίου το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Στόχος είναι να περιοριστεί το ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας φαινόμενο της αχρείαστης συνταγογράφησης από τους γιατρούς και του «στοκαρίσματος» φαρμάκων από τους ασθενείς.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει έτοιμους τους νέους «κόφτες» που δεν θα επιτρέπουν την επανάληψη μιας συνταγής σε ασφαλισμένο πριν λήξει το δοσολογικό σχήμα της προηγούμενης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την ΗΔΙΚΑ, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράφει αριθμό εμβαλαγίων μη συμβατό με το μηνιαίο δοσολογικό σχήμα της αγωγής του ασθενούς. Παραδείγματος χάριν, εάν το κουτί του φαρμάκου έχει 60 χάπια και η δοσολογία είναι δύο χάπια την ημέρα τότε για 30 ημέρες δεν θα μπορεί ο γιατρός να γράψει περισσότερα του ενός κουτιά φαρμάκου. Επιπλέον, ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί μεγαλύτερο δοσολογικό σχήμα από αυτό που ενδείκνυται βάσει της επίσημης επιστημονικής οδηγίας (spc) του φαρμάκου. Ηδη, οι νέοι περιορισμοί εφαρμόζονται πιλοτικά, που σημαίνει ότι το σύστημα απλώς ενημερώνει τον γιατρό για την υπέρβαση του δοσολογικού σχήματος και από τα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργεί απαγορευτικά, δηλαδή δεν θα επιτρέπει την υπέρβαση.

Οι νέοι κανόνες συνταγογράφησης απεστάλησαν από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ τον περασμένο Ιούνιο και ο λόγος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων. Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι με την εφαρμογή του νέου «διπλού κόφτη», θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το τι θα γίνει με τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, τις οποίες επισκέπτονται αγροτικοί γιατροί συγκεκριμένες ημέρες του μήνα. Επιπλέον, τονίζουν ότι εάν ο ασθενής επισκεφθεί τον γιατρό του νωρίτερα από τη λήξη της προηγούμενης συνταγής, τότε δεν θα μπορεί να γραφτεί καινούργια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ είναι σε συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ ώστε ο γιατρός να μπορεί να γράφει την επόμενη συνταγή πριν λήξει ο χρόνος «ζωής» της προηγούμενης, ωστόσο αυτή θα είναι με κάποιο τρόπο «κλειδωμένη» και θα μπορεί να εκτελεστεί μόνο στον σωστό χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή