Ενταση στην Επιτροπή για τα δάνεια

Ενταση στην Επιτροπή για τα δάνεια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στιγμάτισαν τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος την προχθεσινή δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «σύντομα έρχεται το πόρισμα και θα δούμε ποιος θα γελάσει», κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι «το έχει ήδη έτοιμο».

«Μην μας κοροϊδεύετε. Αν έχετε ενημερώσει ήδη τον πρωθυπουργό, έχετε ευθύνη», είπε στους κυβερνητικούς βουλευτές ο πρώην υπουργός, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος του καταλόγισε «σκοπιμότητα στις παρεμβάσεις του», υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πόρισμα έτοιμο και καμία σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με κέντρα εξουσίας».

Ολα αυτά πυροδότησαν το κλίμα στην κατάθεση του διευθυντού Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Πάσχα, που ακολούθησε (σ.σ. χθες οριστικοποιήθηκε ότι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου θα εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και μία εβδομάδα αργότερα ο νυν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας).

Ο κ. Πάσχας δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων κυρίως για το πόρισμα που εξέδωσε η ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής. Καίτοι ο ίδιος τόνισε επανειλημμένως ότι το συγκεκριμένο πόρισμα δεν συμπεριέλαβε τα κόμματα, καθώς την τελευταία διετία δεν έχουν λάβει δάνεια από την εν λόγω τράπεζα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του καταλόγισαν ότι εσκεμμένα η ΤτΕ παρέλειψε να στείλει και το πόρισμα και για τα έτη 2011-2014. Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος τον εγκάλεσε για την αποσιώπηση εκ μέρους της ΤτΕ ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ακόμη και το 2014 έλαβαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής ύψους 13 εκ ευρώ. Ο κ. Πάσχας αντέτεινε ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό δανεισμό της Τράπεζας Αττικής και γι’ αυτό δεν συμπεριελήφθη στο δειγματοληπτικό πόρισμα και υποστήριξε ότι την περίοδο που δόθηκαν τα βασικά δάνεια προς τα κόμματα υπήρχαν όλες οι εγγυήσεις αποπληρωμής τους.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ο έλεγχος, όπως είπε, θα συνεχιστεί, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο ΣΚΑΪ, η «Κ», ο ΑΝΤ1 και το «Πρώτο Θέμα» εξυπηρετούν κανονικά όλες τις υποχρεώσεις τους. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι στην παρέμβασή του ο κ. Νότης Μηταράκης υποστήριξε ως κραυγαλέα σημερινή απόδειξη τριγωνικής διαπλοκής ότι η κυβέρνηση πίεσε το Ταμείο των Μηχανικών να βάλει τα χρήματά του στην Τράπεζα Αττικής για να δώσει δάνειο στον κ. Καλογρίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή