Χειραψία Νετανιάχου – Αμπάς στην κηδεία του Πέρες

Χειραψία Νετανιάχου – Αμπάς στην κηδεία του Πέρες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια πριν από την κηδεία του Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.

Κάτω από την τεράστια τέντα που έχει στηθεί για την υποδοχή των ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο, οι κ.κ. Αμπάς και Νετανιάχου αντάλλαξαν λίγα λόγια: «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω, έχει περάσει πολύς καιρός», δήλωσε στα αγγλικά ο παλαιστίνιος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, πριν χαιρετήσει την σύζυγο του Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαιρετηθεί από τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, εδώ και έναν χρόνο και η ίδια η έλευση του Μαχμούντ Αμπάς στην Ιερουσαλήμ αποτελεί σπάνιο γεγονός, που δεν έχει επαναληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς χρειάζεται ειδική άδεια.

Κανείς άραβας ηγέτης δεν βρίσκεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ , ενώ η Αίγυπτος εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος συνοδεύεται από τον δεύτερο στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν εταίρο για την ειρήνη των γενναίων» και επικρίθηκε από τη Χαμάς για τη συμμετοχή του στην κηδεία ενός «εγκληματία» ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες, «έναν μεγάλο άνδρα» για το Ισραήλ και τον κόσμο όπως τόνισε, στην επικήδεια ομιλία του.

«Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε», είπε ο Νετανιάχου.

Ομπάμα: Μεταξύ των γιγάντων του 20ου αιώνα ο Πέρες

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε, με αφορμή την παρουσία και του προέδρου της Παλεστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους την οποία ονειρευόταν ο Νομπελίστας που πέθανε την Τετάρτη παραμένει ένα «ημιτελές έργο», 

Ο αμερικανός πρόεδρος κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ «των γιγάντων του 20ού αιώνα», όπως ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα.

«Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ», είπε.

Π. Παυλόπουλος: Εχει ήδη κατακτήσει μια εμβληματική θέση στο Παγκόσμιο Πολιτικό Πάνθεον 

Στην κηδεία του νομπελίστα Ειρήνης Σιμόν Πέρες, παρευρίσκονται δεκάδες ηγέτες απ’όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Πρόδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Σιμόν Πέρες υπήρξε μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς διαμετρήματος. Ανήκει στην πολιτική γενιά που θεμελίωσε το Κράτος του Ισραήλ. Ξεπέρασε όμως, και μάλιστα κατά πολύ,  τα σύνορα της Χώρας του και έχει ήδη κατακτήσει μια εμβληματική θέση στο Παγκόσμιο Πολιτικό Πάνθεον λόγω της ειλικρινούς προσήλωσής του και του διαχρονικού αγώνα του υπέρ της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Υπό τις συνθήκες αυτές η απώλειά του προκαλεί ένα εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο κενό για την Ανθρωπότητα». δήλωσε.

H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία, υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών κοντά στον τόπο όπου θα ταφεί ο Πέρες, στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ.

Με την προσέλευση τόσων πολλών προσωπικοτήτων, η ισραηλινή αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Η αστυνομία μιλά για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή