ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Το Ίγγλις στην Άνω Πόλη

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Φωτογραφίες: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εστιατόρια - Θεσσαλονίκη, Ταβέρνες/Ψησταριά, € (έως 15€)

Μια ιστορία ετών.

Η θέση: Λίγο πιο πάνω από την πλατεία Καλλιθέας, εκεί όπου η ιστορία έχει συνδεθεί με έντονα αρώματα παραδοσιακής κι ανατολίτικης μουσικής, με παιδιά να παίζουν, με έναν φούρνο που οι μυρωδιές του σε ... έπαιρναν από τη μύτη γύρω στα χαράματα που έφευγες από το Ίγγλις. Φτάνετε με αυτοκίνητο και παρκάρετε είτε γύρω από την πλατεία, είτε μπροστά σχεδόν από το μαγαζί. Μπορείτε να έρθετε και με το λεωφορείο, που κάνει στάση στην παραδιπλανή Ακροπόλεως.

image

Η ατμόσφαιρα: Με μεγάλη ιστορία. Ήταν αρχές του 1970, όταν ο κυρ Μανώλης μετέφερε στην περιοχή της Άνω Πόλης, την ταβέρνα του παππού του που λειτουργούσε μέχρι τότε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της ταβέρνας μετρά σήμερα 116 χρόνια. Ξεκινά από το Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν «Ίγγλις» ήταν το παρωνύμιο της Νέας Αγχιάλου, χωριού δυτικά της πόλης, όπου είχαν στρατοπεδεύσει τότε οι Αγγλοι και όπου, στη συνέχεια, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Οι τελευταίοι, άψογοι αμπελουργοί, τροφοδοτούσαν τα μαγαζιά της πόλης με κοκκκινέλι.

Η ταβέρνα του κυρ Μανώλη, ήταν διάσημη για τα σουτζουκάκια και το μπουγιουρντί, τα σουβλάκια και τους κολοκυθοκεφτέδες του. Την παράδοσή του συνεχίζουν σήμερα νέοι άνθρωποι, με εμπειρία στην εστίαση. Ιδιοκτήτης ο Λάζαρος Λαζαρίδης (σ.σ. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του καφενείου Οι 4 Εποχές), που παρέλαβε το χώρο τον Αύγουστο του 2012. Το περιβάλλον είναι ήσυχο και γαλήνιο, η παλιά κληματαριά μόνιμη σκέπη, η μουσική – συχνά ζωντανή - επιλεγμένη προσεκτικά. Το μαγαζί, έχει ήδη περιληφθεί στον οδηγό Lonely Planet.

Το φαγητό: Παρόλο που το μενού παραμένει σε ύφος ταβέρνας, περιλαμβάνει καθημερινά περίπου 10 διαφορετικά πιάτα ημέρας. Στο Ίγγλις μαγειρεύουν σε γάστρες και λαδόκολλες, διατηρώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Φτιάχνουν μόνοι τους ζωμούς και σάλτσες, σερβίρουν χειροποίητες πατάτες, μας ετοιμάζουν το γλυκό.

image

image

Προσφέρουν ελληνική κουζίνα, με αρώματα ανατολής και με αγνά ελληνικά προϊόντα, λαχανικά εποχής και αρωματικά βότανα από τον κήπο τους. Δοκιμάστε σκορδόψωμο, σουτζουκάκι, σπαλομπριζόλα και συκώτι, μαγειρευτά στη γάστρα, τα υπέροχα τσιγαριαστά τους χόρτα, τα τυριά τους αλλά και τα πιάτα που εμπνέονται οι μάγειρες από τα υλικά που προσφέρει η κάθε εποχή.

Ο λογαριασμός: Όσες φορές έχω βρεθεί στο Ίγγλις με φίλους, δεν έχουμε πληρώσει πάνω από 15 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Καλό, ποιοτικό κρασί - έξι προτάσεις εμφιαλωμένου - τσίπουρο και ρακή. Θα της πήγαινε ένας εμπλουτισμός, τα πιάτα το... «τραβάνε».

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά: Καθημερινά 12.30 – 00.30.

Ίγγλις,
Ηροδότου 32, Άνω Πόλη (Πλατεία Καλλιθέας), Θεσσαλονίκη,
Τηλ. 2313-01.19.67.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ