«The Night Of», στον δρόμο που χάραξε το «The Wire»

«The Night Of», στον δρόμο που χάραξε το «The Wire»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι ξένοι ειδικοί λένε πως υπήρξαν δύο «χρυσοί αιώνες» στην αμερικανική τηλεόραση. Ο πρώτος ήταν τη δεκαετία του ’50, έως και τις αρχές εκείνης του ’60. Ο δεύτερος ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας του ’90, με το «Twin Peaks» (1990-91) του Ντέιβιντ Λιντς, για να πάρει ουσιαστικά τη σκυτάλη και να δώσει τη μεγάλη ώθηση το «Sopranos» (1999-2007).

Ο χώρος δεν επιτρέπει περισσότερα πάνω στους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η άνθηση στην τηλεοπτική γραφή (και όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Σκανδιναβία και στο Ισραήλ), δίχως αμφιβολία πάντως η απόλυτη εμβληματική τηλεοπτική σειρά της περιόδου αυτής είναι το «The Wire» (2002-2008), όπου για πρώτη, ίσως, φορά μπορούμε να μιλάμε για τηλεόραση μυθοπλασίας με λογοτεχνικές αξιώσεις.

Εκείνη η αριστουργηματική σειρά έμοιαζε πραγματικά με τηλεοπτικό μυθιστόρημα. Πίσω από αυτήν, όπως και πίσω από πολλές άλλες αξιόλογες, είναι η εταιρεία ΗΒΟ (απ’ όπου και το «Sopranos»). Ο πρόωρα χαμένος Τζέιμς Γκαντολφίνι, πρωταγωνιστής των θρυλικών μαφιόζων του Νιου Τζέρσεϊ, είχε μιαν ιδέα για μια νέα σειρά, βασισμένη σε ένα βρετανικό σίριαλ του ΒΒC (οι Αμερικανοί είναι μετρ και στα remake). Ο βασικός καμβάς θα ήταν αστυνομικός, στην ουσία όμως η νέα αυτή σειρά θα αποκτούσε προεκτάσεις κοινωνικού μυθιστορήματος με υπαρξιακές πτυχές.

Ο τίτλος της θα ήταν «The Night Of» και ο Γκαντολφίνι θα αναλάμβανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς, τον πρόλαβε ο θάνατος. Το όνομά του φιγουράρει ακόμη στους τίτλους της σειράς ως executive producer, ενώ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Τον ρόλο του πήρε εν τέλει ο εκπληκτικός Τζον Τορτούρο, υποδυόμενος έναν αποτυχημένο δικηγόρο με οξύτατη νευροδερματίτιδα που αναλαμβάνει μικροκακοποιούς στη ζούγκλα της Νέας Υόρκης. Οταν ένας νεαρός, καθωσπρέπει Πακιστανός δεύτερης γενιάς κατηγορείται για τον άγριο φόνο μιας κοπέλας, αναλαμβάνει την υπεράσπισή του μπας και καταφέρει να βγει απ’ το οικονομικό και επαγγελματικό αδιέξοδο. Οπως όμως κάθε αφήγηση που αξίζει, τόσο αυτός όσο και οι άλλοι χαρακτήρες θα βγουν δραματικά αλλαγμένοι εσωτερικά στο έξοχο φινάλε της σειράς.

Το «The Night Of» υπογράφει σεναριακά ένας εξαιρετικός σύγχρονος Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών (φαινομενικά) μυθιστορημάτων, ο Ρίτσαρντ Πράις, ο οποίος υπέγραψε και πολλά από τα επεισόδια του «The Wire». Τυχαίο; Με τίποτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή