Κοτόπουλο με σαράντα σκελίδες σκόρδου

Κοτόπουλο με σαράντα σκελίδες σκόρδου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκελίδες μεστώνουν και γλυκαίνουν στον φούρνο, οπότε όταν σερβιρουμε η κρεμώδης σάρκα του σκόρδου έχει εντελώς ήπια γεύση. Στις 02/10 με την Καθημερινή «Οι κουζίνες του κόσμου: Γαλλία»

Προετοιμασία 40΄ / Ψήσιμο 1 ώρα + 20'

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 κλωνάρια σέλερι, μαζί με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
  • 4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας ξερό
  • 4 κλωναράκια μαϊντανός
  • 1 κοτόπουλο βάρους 1.600 γρ.
  • 40 σκελίδες σκόρδου, με τη φλούδα τους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 καρότο, χοντροκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 μπαγκέτα, κομμένη σε φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C (σκάλα 6 στο γκάζι).

Βάζουμε το 1 κλωνάρι σέλερι μαζί με το δεντρολίβανο, το μισό θυμάρι, τον μισό μαϊντανό και 6 σκελίδες σκόρδου, στην κοιλιά του κοτόπουλου. Το αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε διάσπαρτες τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου στον πυθμένα μιας γάστρας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το υπόλοιπο σέλερι, το καρότο και το κρεμμύδι.

Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από τα μυρωδικά και τα λαχανικά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λευκό κρασί. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και οι χυμοί του να βγαίνουν καθαροί όταν τρυπάμε το μπούτι του με ένα λεπτό μαχαίρι. Βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο από τη γάστρα. Στραγγίζουμε τα υγρά της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ώστε να μειωθεί σε όγκο και να δέσει.

Ξεχωρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Τα λαχανικά δεν τα χρησιμοποιούμε άλλο. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, απλώνουμε σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκορπίζουμε τις σκελίδες σκόρδου γύρω του. Φρυγανίζουμε τις φέτες της μπαγκέτας (στο γκριλ ή στη φρυγανιέρα) και σερβίρουμε.

Παίρνουμε κάθε σκελίδα σκόρδου, πιέζουμε με τα δάχτυλά μας την άκρη της ώστε να βγει η ψημένη σάρκα της πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί και συνοδεύουμε το κοτόπουλο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή